Asociația Elevilor din Constanța contestă proiectul de buget local și cere burse mai mari, pază în școli și transport comun gratuit

0
Foto: facebook.com/ Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța solicită primăriei municipiului Constanța creșterea burselor elevilor, gratuitate pe transportul local în comun și asigurarea pazei în școli. Elevii contestă proiectul de buget local pentru 2020 și cer suplimentarea fondurilor alocate pentru educație. 

Reprezentanții elevilor din Constanța precizează, într-un comunicat de presă, că au transmis Consiliului Local o contestație la proiectul de buget, spunând că acesta nu îndeplinește mai multe cerințe ale elevilor din municipiu.

Solicitările elevilor vizează introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităților de învățământ, creșterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie și asigurarea gratuității elevilor la transportul local în comun.

”Solicităm primarului Decebal Făgădău să majoreze fondurile investite în educație, întrucât acesta este singurul mod prin care tinerii vor putea rămâne în acest oraș”, se arată în comunicatul Asociației Elevilor din Constanța.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

”AEC contestă bugetul Municipiului Constanța! Solicităm burse mai mari, pază umană în școli și gratuitate pe transportul local în comun!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităților de învățământ, creșterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie și asigurarea gratuității elevilor la transportul local în comun. 

În data de 24 ianuarie, AEC a transmis către Consiliul Local al Municipiului Constanța o contestație la proiectul de buget local deoarece acesta nu îndeplinește mai multe cerințe ale elevilor din municipiu: 

Atragem atenția asupra faptului că, încă de la intrarea în vigoare a Legii educației, respectiv a Legii privind protecția bunurilor și obiectivelor nr. 333/2003, Consiliul Local Constanța nu și-a respectat obligația legală de a prevede fonduri privind asigurarea pazei unităților de învățământ din municipiu. Astfel, deși cadrul legal este unul consistent în sensul obligativității autorităților de a prevede fonduri în acest sens, iar variantele sunt multiple, edilul Constanței nu a fost interesat de siguranța elevilor. 

Amintim că una dintre soluțiile găsite de alte orașe pentru paza unităților de învățământ este arondarea unor agenți ai Poliției Locale pentru școli, așa cum se întâmplă în Municipiul Mangalia, începând cu acest an. Alte două soluții ar fi realizarea unei achiziții publice de către Consiliul Local și contractarea unei firme de pază pentru a aloca agenți de securitate pentru fiecare școală, respectiv aprobarea în totalitate a bugetelor unităților de învățământ, în sensul acordării, prin finanțarea complementară, a fondurilor necesare realizării unor achiziții de către școli.

Totodată, deși 3 dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanța au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparație cu suma de 50 lei/lună primită de un elev constănțean, pentru exact aceleași rezultate, media generală peste 8.50 și media 10 la purtare, un elev din Botoșani primește suma de 120 lei/lună, iar unul din Drobeta Turnu Severin tot 120 lei/lună. În acest sens, solicitarea AEC este ca bursele să crească raportat la salariul minim pe economie, și anume:

 bursa de performanță – 446 lei/elev/lună (20% din salariul minim pe economie);
 bursa de merit – 111,5 lei/elev/lună (5% din salariul minim pe economie);
 bursa de studiu – 334,5 lei/elev/lună (15% din salariul minim pe economie);
 bursa socială – 446 lei/elev/lună (20% din salariul minim pe economie);

O altă cerință a AEC este acordarea gratuității pentru transportul local în comun, pentru elevii ce studiază în municipiul Constanța. Această propunere a fost făcută de mai multe ori edilului Constanței, anul trecut făcând promisiunea că de îndată ce contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local va fi delegat către CT Bus S.A., cuantumul reducerii elevilor la transport va fi mărit.

De la intrarea în legalitate a Consiliului Local, în 2015, prin acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun pentru elevi, ca urmare a presiunilor realizate de AEC, a fost observată tendința elevilor de a circula mai mult cu transportul în comun, astfel fiind realizată atât o decongestionare a traficului, cât și, inevitabil, o scădere a poluării. În acest sens, acordarea gratuității pentru elevi la transportul în comun ar duce la creșterea numărului de elevi care îl folosesc.

Alte orașe din România deja au luat măsuri pentru a face transportul în comun principalul mijloc de mobilitate, în Baia Mare urmând ca transportul în comun să fie gratuit pentru toți călătorii. 

Solicităm, pe această cale, primarului Decebal Făgădău să majoreze fondurile investite în educație, întrucât acesta este singurul mod prin care tinerii vor putea rămâne în acest oraș.”

Citește și: Elevii din Bucureşti şi Ilfov solicită primarilor să acorde fonduri pentru dotarea școlilor cu săpun și dezinfectant

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.