Monica Anisie aduce lămuriri în privința simulărilor la clasele a VII-a și a XI-a: CNEE a primit numeroase solicitări ca simulările să nu mai fie în acelaşi timp

0
Foto: facebook.com/ Ministerul Educației și Cercetării

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, într-o emisiune, la TVR 1, că elevii claselor a VII-a vor susține simularea Evaluării Naționale, dar după ce va fi finalizată programa de examen și vor fi făcute publice modele de subiecte. În ceea ce îi privește pe elevii claselor a XI-a, ministrul a precizat că și aceștia vor putea susține simularea la BAC, dar organizarea se va face la nivel judeţean, iar fiecare inspectorat şcolar judeţean urmează ”să îşi stabilească atât calendarul, cât şi subiectul”. ”Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a primit, de-a lungul anilor, numeroase solicitări atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice, ca aceste simulări să nu mai fie în acelaşi timp, pentru că este o încărcătură foarte mare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.

Precizările au fost făcute după ce, miercuri, a avut loc Comisia de Dialog Social, în care s-a discutat proiectul de ordin privind desfășurarea simulărilor, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunța, ulterior, într-un comunicat de presă, că simulările pentru clasa a VII-a şi a XI-a ”vor fi organizate la nivel judeţean, cu subiect unic”.

Ieri a fost prezentat de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare proiectul de ordin cu privire la simulări. În cadrul Comisiei de Dialog Social, a fost prezentat şi calendarul. Acel proiect de ordin are în anexă şi calendarul. Vorbim aici despre un proiect de ordin pentru simulările la clasa a VIII-a şi la clasa a XII-a şi a XI-a, pentru că, nemaifiind referinţa la clasa a XI-a în calendar, cred că n-a stat toată lumea să citească. În cuprinsul proiectului de ordin, la articolul 7, este stipulat în mod clar faptul că şi elevii de clasa a XI-a vor putea da simulare, dar organizarea să se facă la nivel judeţean, pentru că am primit numeroase solicitări, de fapt Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a primit, de-a lungul anilor, numeroase solicitări atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice, ca aceste simulări să nu mai fie în acelaşi timp, pentru că este o încărcătură foarte mare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, o presiune prea mare, în acea perioadă în care aveam şi clasa a VII-a, şi clasa VIII-a, şi clasa a XI-a, şi clasa a XII-a”, a spus Monica Anisie, la TVR 1.

Potrivit ministrului Educaţiei, în ceea ce privește clasa a VII-a, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare are termen până la 1 februarie să elaboreze programa pentru simulare.

„Am lăsat clasele a VIII-a şi a XII-a pe un calendar clar, urmând ca la clasa a XI-a fiecare inspectorat şcolar judeţean şi al Municipiului Bucureşti să îşi stabilească atât calendarul, cât şi subiectul. Pentru clasa a VII-a însă – pentru că aceşti elevi au învăţat după o programă nouă – nu puteam să îi punem pe acelaşi plan cu cei de clasa a VIII-a de acum, în acelaşi proiect de ordin, pentru că trebuie mai întâi de toate să fie aprobată programa lor de examen, programa pentru simulare şi să propunem pilotarea structurii de subiect. Deci va fi un nou ordin. Nu puteam în corpul aceluiaşi ordin. Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare lucrează acum la programa pentru examen. Termenul este 1 februarie. Deci îi anunţ pe elevi, pe părinţi, că şi elevii de clasa a VII-a vor da această simulare, dar după ce noi vom prezenta programa şi vom da un model de subiect. Dar noutatea va fi de data aceasta că nu vom da numi un model de subiect, ci vom da mai multe modele, tocmai pentru că au nevoie să se pregătească pentru ce va urma,”, a precizat Monica Anisie.

Citește și: Simulare Evaluarea Națională și BAC 2020. Calendarul examenelor și propunerile MEC pentru simulările la clasele a VII-a și a XI-a – proiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.