Guvernul amână dublarea alocațiilor copiilor până la 1 august. Ordonanța de urgență a fost adoptată UPDATE

0
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă până la 1 august termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în şedinţa de guvern de joi, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, scrie Agerpres.

„Pe ordinea de zi suplimentară a fost trecută şi ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii până la 1 august. Acest proiect de lege a fost înaintat în mod sfidător de către parlamentarii PSD la finalul anului trecut, fără indicarea unei surse bugetare certe şi după aprobarea legii plafoanelor bugetare şi a legilor bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Acest proiect de lege pentru majorarea alocaţiilor nu este posibil să fie aplicat în acest moment, până la identificarea unei surse bugetare. Reamintim că PNL a fost partidul care a iniţiat de fiecare dată proiectele de acte normative în ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii: în 2015 acestea au fost majorate de la 42 de lei la 84 de lei ca urmare a unui amendament al PNL, iar în 2019, alocaţiile pentru copii au fost majorate de la 84 de lei la 150 de lei, tot ca urmare a unei iniţiative a PNL, indicând, de asemenea, sursa bugetară pentru asigurarea acestor plăţi”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Şeful Cancelariei prim-ministrului a precizat că alocaţiile pentru copii au crescut de la începutul acestui an, iar pentru luna ianuarie acestea sunt majorate cu 3,8%.

„Deja au crescut alocaţiile de la începutul anului, ca urmare a unui alt proiect al PNL, adoptat în sesiunea trecută, de indexare a alocaţiilor cu 100% din rata inflaţiei şi în acest moment această măsură este bugetată în legea asigurărilor sociale de stat. Pentru luna ianuarie, alocaţiile vor fi deja majorate cu 3,8%. Alocaţiile pentru luna ianuarie se plătesc în luna februarie”, a declarat Dancă.

Știrea inițială:

Guvernul a introdus, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă până la 1 august termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus în şedinţa Cabinetului Orban introducerea pe ordinea de zi suplimentară a acestui proiect de OUG, scrie Agerpres.

Violeta Alexandru declara, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, că majorarea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că, cel mai probabil, măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020.

Legea, adoptată în Parlament și promulgată de președinte, prevede majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.