Când ar trebui să înceapă școala în septembrie. Monica Anisie, despre structura anului școlar viitor: ”Nu luăm măsuri sub presiune”

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, într-o emisiune la Radio România Actualități, că există multe opinii legate de structura anului școlar 2020-2021, dar vor fi analizate toate propunerile înainte de luarea unei decizii. Ministrul a făcut referire la solicitarea Consiliului Național al Elevilor de începere a cursurilor la data de 1 septembrie, spunând că acest lucru ar însemna începerea anului școlar la 15 august și suprapunerea pe actualul an şcolar care se încheie la 31 august. ”Şcolile nu vor fi pregătite pentru aşa ceva”, a spus și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, atrăgând atenția că, în această perioadă, are loc sesiunea a doua de Bacalaureat.

Conform proiectului de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, anul școlar 2020-2021 va avea 34 de săptămâni, elevii ar urma să înceapă cursurile la data de 14 septembrie, vacanța intersemestrială va fi la începutul lunii februarie, iar vacanța de primăvară va fi fragmentată în funcție de Paștele Catolic și Paștele Ortodox.

”Aţi pomenit de faptul că este greu să luăm o decizie cu privire la structura anului şcolar. Da, este într-adevăr dificil pentru că fiecare are câte o părere (…), dar noi vom ţine cont de ea, vom analiza toate propunerile pe care le-am primit în această perioadă de consultare publică. Analiza se va face şi în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Educaţiei, urmând să se ia o decizie”, a spus Monica Anisie, în emisiunea ”Probleme la zi”.

Întrebată în legătură cu opiniile privind începerea anului școlar, unii pledând pentru 1 septembrie, alții pentru 14 septembrie, ministrul a spus că ”de multe ori, argumentul de bază a fost că, tradiţional, deci prin tradiţie, anul şcolar a început la 15 septembrie şi lumea a fost obişnuită cu această dată de începere a anului şcolar”.

Acum, în spaţiul public, de mai mulţi ani de zile, se precizează că ar fi bine să începem anul şcolar la 1 septembrie. Oricum, anul şcolar începe la 1 septembrie, cursurile… de fapt, ar trebui să discutăm despre faptul că la 1 septembrie ar începe cursurile efectiv. Asta presupune ca, la data de 15 august, deja să chemăm profesorii, să începem anul şcolar. Ne-am suprapune pe actualul an şcolar, care la 15 august nu s-ar încheia. Anul acesta şcolar 2019 – 2020 se va încheia la 31 august”, a explicat Anisie.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, prezent în emisiune, a arătat, la rândul său, că dacă anul școlar ar începe cu două săptămâni mai devreme, pe 15 august, școlile nu ar fi ”pregătite pentru aşa ceva”. Nistor a comentat, în acest context, solicitarea Consiliului Național al Elevilor de retragere a proiectului privind structura anului școlar 2020-2021, elevii susținând începerea cursurilor la data de 1 septembrie.

”În momentul în care ai dori să înceapă, chipurile, cursurile de la 1 septembrie, înseamnă că, din start, anul şcolar va începe în 15 august. Şi nu trebuie uitat că sunt o serie de activităţi didactice care vor fi în plină desfăşurare. Discutăm de sesiunea a doua de BAC. Este imposibil să pregăteşti şi şcoala pentru începerea noului an şcolar şi, în egală măsură, să desfăşori şi aceste activităţi. (…) avem nevoie de stabilitate şi cadrele didactice au nevoie de stabilitate şi nu numai cadrele didactice, şi elevii, şi părinţii, până la urmă. Dar un lucru care este foarte important, nu poţi să vii cu abordări de genul acesta, că dacă nu-ţi convine o anumită structură a anului şcolar propusă spre dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, automat trebuie să retragi proiectul respectiv. (…) chestiile astea extremiste că dacă nu îmi place ceva, automat retrage, că eu nu iau în calcul decât ceea ce îmi convine mie, nu este nu este fezabil”, a spus Marius Nistor.

Ministrul Educației a adăugat că a avut o discuție cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor: ”Le-am explicat acest lucru și au înțeles că nu ne putem suprapune peste această sesiune de bacalaureat. Au fost înțelegători și au spus: da, într-adevăr, nu putem renunța acum la sesiunea a doua de bacalaureat, nu putem face modificări. Așa cum am precizat încă de la începutul mandatului meu, am spus că îmi doresc stabilitate și predictibilitate pentru sistem. Nu luăm măsuri doar sub presiune, fără să le analizăm și fără să ne consultăm unii cu ceilalți.”

În ceea ce privește numărul de săptămâni al anului școlar, Monica Anisie a arătat că și ”aici sunt voci care spun că sunt suficiente, sunt voci care spun că sunt prea multe”.

”Până la urmă, (…) decizia va rămâne la Ministerul Educației. Trebuie să ne gândim, până la urmă, și la efortul pe care elevul îl depune în toată această perioadă. Este un efort susținut și, în felul acesta, trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă cu elevul la școală. Deci decizia va fi, până la urmă, luată și vom stabili și numărul de săptămâni, și când anume va începe școala”, a precizat ministrul.

Monica Anisie a vorbit și despre propunerea de fragmentare a vacanței de primăvară: ”Trebuie să ne gândim şi la diaspora, da?! Sunt oameni care lucrează în străinătate, care vor avea liber în perioada aceasta a Paştelui catolic şi se vor întoarce la familie, vor petrece timpul cu copiii. Este important şi pentru ei că atunci când vin acasă să-i aibă pe copii alături. Şi aşa lipsesc atât de mult din sânul familiei.”

Puteți urmări interviul integral AICI

Ministerul Educației a lansat, luni, în dezbatere publică, proiectul privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021, în care propune începerea cursurilor pe 14 septembrie.

Potrivit proiectului, anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

– Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
– Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)
– Vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021)
– Vacanța de primăvară:
Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
– Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
– Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2020-2021 – PROIECT:

SEMESTRUL I

    • Cursuri – luni, 14 septembrie 2020 – marţi, 22 decembrie 2020.
    • În perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
    • Vacanţa de iarnă – miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.
    • Cursuri – luni, 11 ianuarie 2021 – vineri, 29 ianuarie 2021.
    • Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.

SEMESTRUL AL II-LEA

    • Cursuri – luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021.
    • Vacanţă – vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021.
    • Cursuri – luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021.
    • Vacanţă – vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021.
    • Cursuri – luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021.
    • Vacanţa de vară – sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.