Copiii dăruiesc din inimă de sărbători. Campania unor elevi de clasa a III-a de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Brașov FOTO&VIDEO

0
Foto: prof. Mariana Lazăr

Elevii clasei a III-a D de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” din Brașov au adus bucurie, în prag de sărbători, bunicilor singuri și copiilor bolnavi. De Sf. Nicolae, ei au mers în vizită la un cămin de bătrâni, unde au colindat și au realizat felicitări, chiar și unele virtuale, iar copiilor de la Fundația Hospice – Casa Speranței le-au oferit cadouri în urma donațiilor și sponsorizărilor obținute de ei. Profesoara Mariana Lazăr spune că gestul copiilor a pornit ”din dorinţa de a readuce zâmbetul pe chipul semenilor”, iar astfel de activități au menirea de a-i obișnui pe cei mici ”să empatizeze cu cei aflați în situații mai dificile, să respecte și să ofere ajutorul necesar atunci când e nevoie”.

Sub sloganul ”Dăruim din inimă de sărbători”, elevii clasei a III-a D, de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” din Brașov, coordonați de profesoara Mariana Lazăr, au ales, în preajma sărbătorilor de iarnă, să fie alături de bătrâni și copii în cadrul unor acțiuni caritabile în care au oferit, dar au și învățat ce înseamnă să ”împărtășești iubire” și să îi ajuți pe cei din jurul tău.

Pe 6 decembrie, micuții au mers în vizită la Căminul pentru Persoane Vârstnice și Centrul de Tip Respiro pentru Persoane Vârstnice din Noua – Brașov, iar pe 13 decembrie la Fundația Hospice – Casa Speranței.

Cum s-a desfășurat campania realizată de copii, alături de profesorii lor și cu ajutorul părinților și bunicilor, și care a fost scopul acesteia, aflăm dintr-un comunicat transmis redacției:

”Dăruim din inimă de sărbători

În preajma sărbătorilor de iarnă, pornind de la premisa că „faptele, iar nu vorbele contează”, elevii clasei a III-a D, de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi”, Brașov, coordonați de doamna profesoară Mariana Lazăr, au hotărât să efectueze acţiuni concrete, exemple de bune practici, de acte de caritate.

Ideea a venit din dorinţa de a împărtăşi iubirea şi readuce zâmbetul pe chipul semenilor, după cum mărturisea Sfântul Ioan Gură de Aur: ,,Iubirea este bucuria de a face altora bucurie”. Activităţile propuse au menirea de a dezvolta atitudinea de întrajutorare şi de a descoperi principiile esențiale vieţii: ”Sunt aici pentru a-i ajuta pe alţii şi lumea din jurul meu”.

Suntem convinşi că elevii învaţă mai bine în echipă, îmbinând activităţile teoretice de educaţie moral-civică, cu cele practice. Aceste acțiuni au avut ca scop schimbarea atitudinii elevilor, părinților și a cadrelor didactice prin activități de binefacere și gesturi de solidaritate pentru semenii aflaţi în dificultate prin mici daruri și bucurii de Crăciun, oferite de copiii care doresc să-şi canalizeze atenţia şi energia în vederea îmbunătăţirii stării de spirit a celor mai necăjiţi, în preajma sărbătorilor.

Astfel, alături de părinți, bunici și alți colegi, am decis să luăm atitudine şi să nu fim nepăsători faţă de cei care au o soartă mai puţin fericită, să oferim bucurii prin felicitările reale sau virtuale create, programele artistice cuprinzând colinde naționale sau internaționale și obiceiuri de iarnă, precum și prin darurile și bunătățile pe care le-am donat sau obținut prin sponsorizări, în vederea donării ulterioare.

Activitățile desfășurate constituie un exemplu de bună practică, prin actele de voluntariat şi de caritate în vederea creării unei atmosfere autentice, în spiritul Crăciunului, câştigării încrederii în sine şi a bucuriei de a trăi prin fapte bune, în favoarea semenilor aflaţi în nevoi.

Campaniile umanitare fac parte din două proiecte județene inițiate de doamna profesoară Mariana Lazăr și anume ”Școlari și preșcolari cu inimi mari”, aflat la a II-a ediție (proiect social, de voluntariat) și al doilea, MASID (Micii Ambasadori și Susținători Îndreptar Digital)-proiect tehnic, aflat la prima ediție. Aceste acțiuni au fost realizate și cu sprijinul doamnei profesoare de religie, Carmen Coman, care a mobilizat elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 Diaconu Coresi, de la Clasele Pregătitoare în participarea la aceste activități. Cu ajutorul acestor colegi, coordonați de doamnele profesoare Nuță Adriana, Savu Gabriela, Dîrstariu Cristina, Cristea Marieta, elevii clasei a III-a D au reușit să facă mai frumoase sărbătorile, aducând zâmbetul pe buze persoanelor vârstnice și copiilor bolnavi.

Vizită la Căminul pentru Persoane Vârstnice și Centrul de Tip Respiro pentru
Persoane Vârstnice din Noua, Brașov– 6 decembrie 2019

Primii beneficiari ai campaniilor noastre umanitare au fost, ”bunicii” din Căminul pentru Persoane Vârstnice și ai Centrului de Tip Respiro pentru Persoane Vârstnice din Noua. Ei au asistat la un program artistic prezentat de elevii clasei a III-a D, ce a cuprins un buchet de colinde tradiționale și obiceiuri de iarnă (Capra, Ursul) precum și colinde internaționale, acompaniate de clopoței muzicali. Copiii au prezentat unele aplicații pe telefonul mobil pentru realizarea de felicitări virtuale și apoi au oferit cele 90 de felicitări pregătite și realizate de ei, alături de părinții și bunicii lor. De asemenea, au organizat un Atelier de felicitări handmade, prezentând materialele și etapele necesare realizării acestor felicitări handmade. La sfârșit, au oferit darurile aduse și au plecat, mai bucuroși, urând tuturor „Sănătate și sărbători fericite!” și promițând că vor reveni cu alte surprize.

Vizită la Fundația Hospice – Casa Speranței, Brașov – 13 decembrie 2019

Activitatea a debutat cu o vizită la Biserica Micșunica, unde elevii clasei a III-a D, după participarea la Taina Spovedaniei și Împărtășaniei, au susținut un miniconcert de colinde în biserica Schimbarea la față, Brașov și au prezentat la sediul Lidl, un colaj de colinde și obiceiuri de iarnă. Beneficiarii finali au fost copiii din incinta Fundației Hospice – Casa Speranței în cadrul căreia micii artiști au adus bucuria nașterii Mântuitorului prin colindele prezentate. De asemenea, micii școlari au donat felicitările realizate de ei și produsele alimentare adunate de la participanții din proiect sau primite sponsorizare.

Aceste activități au avut scopul de a obişnui copiii să empatizeze cu cei aflați în situații mai dificile, să prețuiască mai mult ce au și darurile de la Dumnezeu, să iubească pe cei de lângă ei, să respecte și să ofere ajutorul necesar atunci când e nevoie. De asemenea, s-a urmărit și dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii.

Sperăm că prin astfel de activități elevii vor reuși:
– să își formeze o atitudine pozitivă, de întrajutorare, respect și empatie față de persoanele vulnerabile
– să își asume rolul de voluntar în activități caritabile pentru creșterea stimei de sine și bucuria aproapelui
– să devină susținătorii și promotorii unor activități de binefacere prin „exemplu personal.”

De asemenea, ne dorim ca părinții și cadrele didactice să devină model pentru copiii lor, adoptând o atitudine corespunzătoare ajutorării semenilor prin exemplul personal. Suntem încredințați că prin aceste demersuri comunitatea a beneficiat de un program de educație filantropică și de oaze de bucurie prin activitățile umanitare.

Ne bucurăm că am reușit să mobilizăm şcolarii în vederea dezvoltării spiritului moral-civic şi că am încercat să trezim mentalităţile sociale prin promovarea valorilor de solidaritate, generozitate şi a spiritului de iniţiativă. Am ţinut cont de cerinţele societăţii contemporane care vizează formarea unor personalităţi receptive, deschise spre nou şi cu evidente înclinaţii umanitare.

Intenționăm să realizăm și de Paște aceleași activități umanitare și chiar în fiecare an școlar să derulăm astfel de proiecte, să reînnoim parteneriatele, prin atragerea de noi parteneri. Vom prezenta părinților activitățile susținute, tema și obiectivele și le vom înfățișa motivele pentru care dorim să continuăm aceste demersuri, axându-ne pe ideea de întrajutorare și importanța educării copiilor în spiritul descoperiri principiilor esențiale ale vieţii: ”Sunt aici pentru a-i ajuta pe alţii şi lumea din jurul meu”.”


Foto: prof. Mariana Lazăr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.