Ce spune Monica Anisie despre bugetul MEC pe 2020. Premierul: Nu l-aș califica ”buget mai mic la Educație”

0
Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat marți, în contextul în care Ministerul Educației a primit o alocare bugetară mai mică decât în mod normal, că lucrurile trebuie privite integrat, în sensul în care trebuie analizat și ce anume va primi ministerul prin fonduri europene, relatează Mediafax.

Ministrul Educației a declarat, marți, în cadrul unei declarații de presă, în condițiile în care Ministerul Educației a primit mai puțini bani pentru investiții de la buget, că lucrurile trebuie privite integrat și că prioritățile sale rămân în aceste condiții cele pe care și le-a asumat încă de la începutul mandatului.

Vorbim despre o alocare bugetară care a fost publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, vom face o analiză la nivelul Ministerului Educației, trebuie să privim integrat și ceea ce vom primi prin fonduri europene și după aceea vă putem răspunde. (…) Bineînțeles că primează (Educația, n.r) și întotdeauna am spus că educația și România educată nu se poate face fără să avem și o alocare bugetară corespunzătoare, dar trebuie să privim integrat lucrurile și să ne concentrăm și asupra a ceea ce avem de făcut în viitor. Vorbim despre investițiile pe care le vom realiza în Educație și vom transmite un punct de vedere după ce se finalizează bugetul, nu înainte, deocamdată e în dezbatere publică”, a spus ministrul Educației, conform sursei citate.

Monica Anisie a menționat că prioritățile sale rămân aceleași pe care și le-a asumat încă de la preluarea mandatului, în ciuda faptului că bugetul alocat a fost diminuat.

„Așa cum am spus încă de la preluarea mandatului există priorități și anume, generalizarea programului masa caldă, realizarea integrată a acestui program cu Școala după școală și, nu în ultimul rând, o altă prioritate a mandatului meu este masteratul didactic”, a arătat ministrul.

Totodată, ministrul Educației a precizat și faptul că, marți, împreună cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor (CNE) au fost prezenți la Ministerul Finanțelor unde a fost discutată problema burselor școlare și sociale.

„Am fost împreună cu reprezentanții CNE, pentru că eu susțin ceea ce ei își doresc pentru o educație de calitate, am fost acolo să-i sprijin pentru a obține burse pentru elevi, noi în bugetul ministerului am prevăzut sumele necesare pentru a acoperi bursele sociale, însă există niște probleme și niște solicitări ale elevilor în legătură cu bursele de performanță și bursele de merit, precum și cele de studiu, după cum bine știți, ele sunt alocate din bugetele administrației publice locale”, a spus ministrul.

Reacția premierului

”Nu l-aș califica: buget mai mic la educație. Trebuie privit per ansamblu, nu doar prin prisma alocării directe către bugetul Ministerului Educației”, a declarat și premierul Ludovic Orban, citat de RFI. Orban a adăugat că “există și alocările către administrația locală, fondurile europene pe care o să le absorbim și care sunt absorbite”.

Guvernul își va asuma răspunderea

Executivul își va asuma răspunderea pe legea bugetului și pe proiectul care modifică OUG 114/2018, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan. Guvernul se reunește, miercuri, de la ora 10.00.

Raluca Turcan a mai precizat că intenția Guvernului este ca pe 23 decembrie să fie prezentate proiectele Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament.

„Acest demers al PSD este de şicanare şi constituie un argument în plus, la care noi nu doream neapărat să ajungem, şi anume de a angaja răspunderea pe bugetul de stat. Am decis să mergem pe această variantă, tocmai pentru că s-a dovedit că, în Parlament, există lipsa de responsabilitate şi de angajament a celor din PSD şi din nefericire şi o lipsă de mobilizare la maximum a partidelor care susţin în momentul de faţă Guvernul”, a explicat Raluca Turcan, marți seara, la Realitatea Plus.

Vicepremierul a spus că opoziția poate depune moțiune cenzură în termen de trei zile de la asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat pentru 2020.

„Sper să nu încerce să şicaneze, asta ar fi culmea culmilor, să blocheze adoptarea în termenii legali a bugetului. După ce se prezintă în plen, există trei zile în care Opoziţia poate să depună moţiune. Dacă ei consideră că noi greşim atât de tare şi soarta românilor este în pericol, se pot mobiliza şi pot depune moţiune de cenzură care poate duce la demiterea acestui Guvern”, a conchis Turcan.

Totodată, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există o probabilitate de 75% ca Guvernul să aleagă varianta angajării răspunderii pe Legea bugetului de stat de anul viitor și 25% să fie o dezbatere în Parlament.

Printre modificările OUG 114/2018 sunt cele legate de înghețarea indemnizațiilor demnitarilor în 2020, interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat și a detașărilor din privat la stat, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.