Asociațiile de elevi cer Guvernului să nu-și angajeze răspunderea pe OUG 51 și să sprijine respingerea ordonanței în Parlament

0

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș solicită Guvernului să renunțe la angajarea răspunderii pe tema OUG nr. 51/2019 care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice și să sprijine respingerea acestei ordonanțe în Parlament.

Elevii susțin că ”abrogarea” OUG nr. 51/2019 este ”irealizabilă”, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ”amestecarea transportului elevilor cu discuțiile pe legile justiției prezintă un risc enorm, pe care elevii nu îl pot accepta”.

”În plus, referitor la afirmațiile din spațiul public ale membrilor Guvernului, considerăm că aceștia se află într-o eroare, spunând că problema decontării navetei elevilor va fi rezolvată prin abrogarea acestei ordonanțe, când, de fapt, este fals. Problema care oprește decontarea navetei elevilor sunt tarifele maximale impuse de către Guvern prin HG nr. 863/2016, iar ea ar putea fi rezolvată dacă Ministerul Educației ar realiza și propune în Guvern un proiect pentru abrogarea acestei hotărâri”, se arată într-un comunicat al elevilor.

Comunicatul integral al Asociațiilor de elevi:

”Asociațiile de elevi din România cer Guvernului oprirea angajării răspunderii pe OUG nr. 51/2019 și respingerea ei în Parlamentul României!

Asociațiile de elevi din România – Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș – cer Guvernului să oprească angajarea răspunderii pe tema ordonanței care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice și să depună eforturi pentru ca această să fie respinsă în Parlament.

Săptămâna trecută, membrii Guvernului României au anunțat că își vor angaja răspunderea, în baza prevederilor constituționale, pentru „abrogarea” OUG nr. 51/2019, cea care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice și, astfel, a eliminat posibilitatea ca operatorilor să le fie impuse obligații precum acordarea de reduceri pentru elevi sau practicarea unor trasee neprofitabile.

Dorim să precizăm faptul că, încă de la început, am fost sceptici privind această măsură, având în vedere următoarele aspecte:

„Abrogarea” OUG nr. 51/2019 este irealizabilă, ea cuprinzând norme de modificare, care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă nu pot fi abrogate. Proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe se află în Parlamentul României la acest moment, fiind astăzi, 9 decembrie, pe ordinea de zi a ședinței de plen de la Camera Deputaților. Astfel, având în vedere faptul că procedura este una mai rapidă și mai sigură, suntem de părere că soluția legislativă ar fi respingerea ordonanței în plenul Camerei Deputaților, lucru pe care Guvernul României ar trebui să îl sprijine.

De asemenea, suntem de părere că amestecarea transportului elevilor cu discuțiile pe legile justiției prezintă un risc enorm, pe care elevii nu îl pot accepta. În contextul angajării  răspunderii, Guvernul a anunțat că va uza de această procedură constituțională pentru a rezolva mai multe probleme, majoritatea dintre ele controversate, astfel existând riscul ca Guvernul să pice și problema transportului să nu fie rezolvată, ba chiar înrăutățită. Totodată, există jurisprudență a Curții Constituționale a României privind angajarea răspunderii pe proiecte de legi care se află în Parlament, asupra căreia instanța a decis că este neconstituțională.

Mai mult, nici până în ziua de azi, Guvernul României nu a făcut public proiectul legislativ pe care își va angaja răspunderea în ceea ce privește această ordonanță de urgență. Din surse, asociațiile de elevi au aflat că proiectul ar propune o soluție legislativă care nu ar rezolva problema, ci mai rău, ar înrăutăți-o – realizarea de achiziții publice pentru transportul elevilor de către consiliile județene.

Nu numai că această măsură este una nesigură, deoarece stă în voința sau lipsa de voință a operatorilor de transport de a realiza aceste curse, dar ea nu rezolvă problema reducerilor elevilor care acum nu mai pot fi acordate de către consiliile județene. Astfel, dacă Guvernul plănuiește să își angajeze răspunderea pe această variantă, ar fi mai oportun să nu o facă, deoarece riscă să mai aducă o lovitură elevilor din mediul rural, punând astfel sub semnul întrebării dacă vor avea aceștia vreodată asigurat transportul. 

În plus, referitor la afirmațiile din spațiul public ale membrilor Guvernului, considerăm că aceștia se află într-o eroare, spunând că problema decontării navetei elevilor va fi rezolvată prin abrogarea acestei ordonanțe, când, de fapt, este fals. Problema care oprește decontarea navetei elevilor sunt tarifele maximale impuse de către Guvern prin HG nr. 863/2016, iar ea ar putea fi rezolvată dacă Ministerul Educației ar realiza și propune în Guvern un proiect pentru abrogarea acestei hotărâri.

Solicităm, astfel, Guvernului României, să renunțe la angajarea răspunderii pe tema OUG nr. 51/2019 și să sprijine respingerea acestei ordonanțe în Parlament, în beneficiul elevilor din România.

Semnat: Andrei-Mihai Tănase (AEC), Alexandru Rădulescu (AEBI), Iuliana Puiu (AVE), Denis Lazăr (AEM)”

Angajarea răspunderii Guvernului, pe trei proiecte de lege

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, luni, că PNL a decis, în şedinţa Biroului Executiv, ca marţi să sesizeze Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii Guvernului pe trei proiecte de lege – legile justiţiei, abrogarea Ordonanţei de urgenţă 51/2019 şi legea plafoanelor bugetare.

„PNL a decis în şedinţa Biroului Executiv ca marţi să sesizeze Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pe trei proiecte de lege: legile justiţiei, partea referitoare la prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare de la doi la trei şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii. De asemenea, va mai fi abrogarea Ordonanţei 51, cea legată de scoaterea transportului şcolar din sfera serviciilor de interes public, în felul acesta Guvernul rezolvând prima parte din transportului gratuit al elevilor şi anume includerea transportului şcolar ca şi serviciu public. (…) A treia lege pe care Guvenul sesizează Parlamentul pe asumarea răspunderii este cea legată de plafoanele bugetare, astfel încât până la finalul anului să putem veni în cadrul legal cu bugetul de stat pe anul 2020”, a spus Raluca Turcan, conform Agerpres.

Citește și: Reacția Asociației Elevilor din Constanța după ce Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea pe abrogarea OUG 51

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.