Un sfert dintre copiii din România stau peste șase ore pe zi online, pe tablete și telefoane – studiu

0
Foto: pixabay.com

Mai mult de un sfert dintre copiii României stau peste șase ore online, pe tablete și telefoane, în timpul unei zile de școală, potrivit unui studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii”, relatează Mediafax. Dacă nu este o zi de școală, procentul creşte la peste 47%.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii”, cel mai des pentru a naviga pe internet, copiii folosesc laptop-ul – 46,6%. Computerul (desktop) este folosit de 33,2% dintre copii, Smart TV-ul de 17%, tableta – 16,4% şi consola de jocuri – 7,3%.

În timp ce se află la școală, peste un sfert dintre copiii care au participat la studiu, respectiv 27%, au spus că stau online peste şase ore în faţa unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant.

Mai mult, dacă nu este o zi de școală, procentul copiilor care stau mai mult de şase ore pe zi pe Internet sau îşi verifică periodic dispozitivul inteligent creşte la peste 47%.

„Respondenții care afirmă că petrec peste 6 ore online, fie că vorbim de o zi de școală, fie că vorbim de o zi liberă sunt semnificativ mai nemulțumiți cu privire la viața lor din prezent, sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor; afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate”, arată studiul.

Cei chestionați au mai spus că s-a întâmplat „des” și „foarte des” să nu mănânce sau să doarmă pentru a sta pe Internet, că nu s-au simțit în largul lor când nu puteau naviga pe Internet sau că au petrecut timp online fără un scop specific, că au petrecut mai puțin timp cu familia sau prietenii pentru a sta pe Internet.

Studiul realizat de „Salvați Copiii” mai relevă faptul că 54% dintre copii spun că s-a întâmplat ca cineva să îi deranjeze sau să îi supere în timp ce vorbeau pe Internet, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor și elevilor de liceu. Este important acest procent, în contextul în care 43% dintre copii afirmă că postează online informații personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.

Studiul mai arată că 47% dintre copii recunosc faptul că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite online, iar 43% dintre ei susţin că au văzut sau au primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual, în timp ce 61% s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceea ce au văzut pe Internet.

De asemenea, în acest context, 22% dintre copii spun că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână.

„Aproape jumătate dintre copiii care au avut acces la mesaje cu conținut sexual spun că le-a fost trimis personal un astfel de mesaj și aproape 20% că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime. Remarcăm că în acest ultim caz ponderea fetelor care spun că li s-a cerut acest lucru este semnificativ mai ridicată decât cea a băieților”, potrivit studiului.

Studiul „Ora de net” realizat de Organizația „Salvaţi Copiii” privind utilizarea Internetului de către copii a fost realizat pe un eşantion de 1.156 de persoane cu vârste între 12 şi 17 ani, inclusiv, în perioada aprilie – septembrie 2018, având la bază un chestionar autocompletat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.