Asociația Elevilor din Constanța cere demiterea ministrului Educației, Monica Anisie, și a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr 

0

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, precum și a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza ”refuzului constant de a rezolva situația transportului elevilor”. ”Nici ministrul educației și cercetării, nici secretarul general al ministerului nu își doresc rezolvarea situației tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la școală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a își permite utilizarea lui, fiind nevoiți să meargă pe jos kilometri întregi, să folosească cursele la ocazie sau, așa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze școala”, spun elevii din Constanța.

”Elevii din mediul rural sunt condamnați la o viață fără visuri, fără posibilitatea de a părăsi comunitățile rurale în care sunt izolați de stat. Aripile lor sunt frânte încă de mici”, continuă reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, într-un comunicat de presă, dat miercuri seara publicității.

Reacția dură a elevilor constănțeni vine după ce, miercuri, a avut loc primul termen de judecată, în dosarul în care AEC a dat în judecată Guvernul, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Educației pentru abrogarea HG 863/2016, dar și după solicitări repetate ale Asociației, adresate ministrului pentru a se implica în rezolvarea problemei transportului școlar.

”Deși doamna ministru Monica Anisie și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul față de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul ședinței de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei. (…) Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, persoană care în trecut s-a poziționat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor. De fiecare dată când aceasta a participat la discuțiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC și căutând mereu să justifice inacțiunea ministerului”, susține AEC.

Citește și: Elevii din Constanța, un nou episod în disputa cu Ministerul Educației pe tema decontării transportului școlar: ”Suntem revoltați”

”Pe cale de consecință, Asociația Elevilor din Constanța consideră că dezinteresul la care elevii din România au fost supuși a ajuns la limită, motiv pentru care poziționările noastre vor fi mai drastice. În acest sens, solicităm premierului României, Ludovic Orban, demiterea ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, precum și a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza refuzului constant de a rezolva situația transportului elevilor”, se arată în comunicatul AEC.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

”AEC solicită demiterea ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, și a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr! 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, precum și a secretarului general al Ministerului, Ioana Lazăr, ca urmare a acțiunilor împotriva accesului la educație al elevilor din România.

AEC a solicitat, atât public, cât și prin discuții repetate cu ministrul educației și secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor din România, printre care se află trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituțională a României în vederea susținerii admiterii excepției de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport, abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toți elevii din România la transportul județean și abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor.

Totodată, AEC a dat Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în judecată pentru abrogarea HG 863/2016, astăzi, 27 noiembrie, având loc primul termen de judecată din acest dosar. Deși doamna ministru Monica Anisie și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul față de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul ședinței de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei. 

Astfel, reprezentantul MEC a cerut anularea acțiunii, invocând drept argument faptul că AEC nu ar fi asociație reprezentativă a elevilor, în sensul Statutului Elevului, afirmând că nu am dovedit că 75% din membrii AEC sunt elevi. Totodată, reprezentantul MEC a mai încercat să se agațe de argumente procedurale pentru a amâna termenul și, astfel, rezolvarea problemei transportului elevilor. 

Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, persoană care în trecut s-a poziționat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor. De fiecare dată când aceasta a participat la discuțiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că Ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC și căutând mereu să justifice inacțiunea ministerului.

Considerăm, deci, că nici ministrul educației și cercetării, nici secretarul general al Ministerului nu își doresc rezolvarea situației tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la școală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a își permite utilizarea lui, fiind nevoiți să meargă pe jos kilometri întregi, să folosească cursele la ocazie sau, așa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze școala. Elevii din mediul rural sunt condamnați la o viață fără visuri, fără posibilitatea de a părăsi comunitățile rurale în care sunt izolați de stat. Aripile lor sunt frânte încă de mici.

Pe cale de consecință, Asociația Elevilor din Constanța consideră că dezinteresul la care elevii din România au fost supuși a ajuns la limită, motiv pentru care poziționările noastre vor fi mai drastice. În acest sens, solicităm premierului României, Ludovic Orban, demiterea ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, precum și a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza refuzului constant de a rezolva situația transportului elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.