Proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației: Elevii cu media de admitere sub 5 vor putea intra la liceu

1

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect care modifică ordinul în vigoare potrivit căruia elevii care au media de admitere sub 5 nu pot intra la liceu, fiind obligați astfel să meargă la școala profesională. Practic, prin propunerea lansată, se revine la legislația anterioară astfel că toți elevii care au susținut Evaluarea Națională vor putea participa la repartiţia computerizată pentru admiterea la liceu în anul şcolar 2020-2021, programată pentru data de 10 iulie. 

Proiectul de ordin, publicat pe site-ul Ministerului Educației, elimină astfel obligativitatea școlii profesionale și permite tuturor elevilor care au susținut Evaluarea Națională să participe la repartizarea în licee.

”La repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai
elevii care au susţinut evaluarea naţională”, prevede proiectul de ordin, pus în dezbatere publică.

Ordinul în vigoare, semnat în septembrie de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Daniel Breaz, stabilește că elevii care au media de admitere sub 5 nu pot participa la repartizarea computerizată.

„La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei 2 din prezentul ordin, este minimum 5”, prevede ordinul semnat de Daniel Breaz.

Ce mai prevede proiectul de ordin, pus în dezbatere publică: 

      • La înscrierea în unităţi de învăţământ liceal a candidaţilor repartizați, cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul unităţii de învăţământ învestit cu astfel de competenţe.
      • După repartizarea candidaților menționați la alin. (12), se repartizează absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională și cărora nu li se poate calcula media de admitere conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin.
      • Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a menționați la alin. (121) se
        realizează de către comisia judeţeană de admitere/a municipiului Bucureşti, în şedinţă publică, după repartizarea candidaţilor care au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII.”
      • Dacă după derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar se mai înregistrează solicitări ale candidaţilor din seria curentă, precum şi ale candidaţilor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021 de înscriere în clasa a IX-a din învăţământul liceal de stat, inspectoratul şcolar, prin comisia judeţeană de admitere/a municipiului Bucureşti, repartizează aceşti candidaţi, în intervalul 24 august 2020 – până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, calculate conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, iar pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII.”

Descarcă de aici Proiectul de ordin, care include și Calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2020-2021

Monica Anisie declara, în cadrul audierii de la Parlament, la momentul propunerii sale în funcția de ministru al Educației, că nu este de acord cu măsura prin care elevii cu media de admitere sub 5 sunt obligați să urmeze școala profesională și a anunțat că va reveni la legislația anterioară dacă va fi numită în funcția de ministru.

Citește și: 

1 COMENTARIU

  1. Ministrul acesta este incompatibil cu functia !
    Parca vrem să avem oameni educați, nu analfabeti la liceu.
    Ce caută la liceu oameni care nu inteleg un text citit? Nu scot o idee din el! Nu stiu tabla imultirii! Etc. Parca vroiam ceva performanță de la liceeni!
    Sunt profesor la o scoala profesionala si sunt satul de faptul ca nu stiu sa faca o împărțire sau o înmulțire. Ce este mai grav este faptul ca nu manifesta nici un interes pentru a acumula cunoștințe ! Vin blazati! Din învățământul gimnazial. Si este RAU ACEST LUCRU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.