Universitatea ”Babeş-Bolyai”, pe prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România

0
Foto: facebook.com/UnivBabesBolyai

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ocupă şi în acest an prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România – Metaranking Universitar, fiind urmată de Universitatea București și de Universitatea Politehnica București, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, luni, clasamentul stabileşte ierarhia universităţilor din România combinând performanţele lor individuale din clasamentele academice internaţionale.

„UBB Cluj-Napoca ocupă şi în acest an prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România – Metaranking Universitar 2019, fiind urmată de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica din București. Clasamentul stabileşte ierarhia universităţilor din România combinând performanţele lor individuale din clasamentele academice internaţionale ale universităţilor”, se arată în comunicat.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a subliniat că universitatea clujeană se află în al patrulea an consecutiv pe prima poziție în țară în metaranking.

„Întâmpinăm cu demnitate sărbătoarea celor 100 de ani de învățământ superior în limba română la Cluj și onorăm cei 437 de ani de la fondarea universității claudiopolitane în 1581”, a afirmat Pop.

La rândul său, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, Daniel David, a menționat că, de la an la an, UBB și-a crescut performanța reflectată în rankingurile internaționale ale universităților, lucru care atrage resurse academice/financiare, studenți naționali și internaționali, cadre didactice/de cercetare de prestigiu și confirmă statutul de universitate internațională de excelență în predare și cercetare.

Metarankingul Universitar este un demers de clasificare a universităților românești demarat în anul 2016 de Ministerul Educației și Cercetării prin intermediul Grupului de Experţi la Nivel Înalt (High Level Experts Group) şi cu certificarea internațională a metodologiei, fiind preluat ulterior şi realizat anual de Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor Români.

Metarankingul combină principalele rankinguri internaționale ale universităților recunoscute/identificate de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Potrivit raportului aferent acestui an, scopul Metarankingului Universitar 2019 este să identifice care dintre cele 54 de universități publice și 37 de universități private acreditate “au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților, fiind prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.

„În condițiile în care numărul universităților incluse anual în Metarankingul universitar a crescut de la 20 în anul 2016, la 23 în anul 2017, la 26 în anul 2018, ajungând la 30 în clasamentul dat publicității pe anul 2019, experții au constatat și creșterea impactului și a vizibilității universităților românești în context internațional”, se mai arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here