Monica Anisie spune că, în două săptămâni, va avea raportul comisiei care analizează ”tăierea hârtiilor”

0

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat, duminică, la o întâlnire cu elevii și studenții, că, în două săptămâni, va primi raportul comisiei care analizează ”tăierea hârtiilor” din sistem. Ministrul a arătat că, prin consultare publică, urmează să se elimine ”tot ceea ce este în plus, tot ceea ce îl împovărează pe profesor şi nu-l lasă să acorde atenţia cuvenită” elevilor.

„De curând, am luat o decizie în ceea ce priveşte tăierea hârtiilor din sistemul de educaţie preuniversitar, am spus şi repet că voi lua întotdeauna o decizie punându-mi întâi întrebarea: ‘Ce anume aduce bun decizia mea pentru copilul din clasă sau din amfiteatru?’ Mi-am pus această întrebare şi mi-am dat răspunsul: îngroparea profesorului în acele hârtii înseamnă că nu poate să vă acorde vouă tot timpul necesar pentru predare, învăţare, evaluare. Și am dat răspunsul la această întrebare prin decizia de a constitui la nivelul ministerului o comisie în care să apară atât profesori de la catedră, cât şi persoanele care cer acele hârtii, să vedem până la urmă la ce decizie vor ajunge cei din comisie, ca, în două săptămâni, să-mi prezinte raportul şi, prin consultare publică, adică vă invit şi pe dumneavoastră la această consultare, să eliminăm tot ceea ce este în plus, tot ceea ce îl împovărează pe profesor şi nu-l lasă să vă acorde atenţia cuvenită”, a spus Monica Anisie, duminică, la un eveniment organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), citată de Agerpres.

Întrebată de jurnalişti ce hârtii o deranjau pe ea în calitate de cadru didactic, ministrul Educaţiei a arătat că nu ar vrea să influenţeze decizia celor care se află în acea comisie, ca atare va prezenta părerea sa după ce va veni raportul.

„În 2016, am iniţiat tăierea comisiilor, pentru că erau o mulţime de comisii inutile, 24 la număr în cadrul unei unităţi de învăţământ prevăzute numai în Regulamentul de organizare şi funcţionare, dar mai erau şi altele pe care le mai inventau directorii unităţilor de învăţământ sau inspectorii din inspectoratele şcolare, prin urmare, în acea perioadă (…) am ajuns la cele şapte comisii care sunt prevăzute de alte legi decât Legea educaţiei naţionale„, a amintit Monica Anisie.

Ministrul Educației a menţionat că este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în mediul universitar şi preuniversitar și i-a invitat pe elevi și studenți să îi semnaleze orice problemă. „Voi sunteţi cei care veţi duce mai departe ceea ce înseamnă România. Construcţia unei Românii înseamnă raportare la principii, la valori, la respectarea legii. (…) Am dedicat acest mandat vouă, vouă vă dau tot sprijinul meu, sunt convinsă că vom construi lucruri frumoase împreună. (…) Sunt profesor de limba şi literatura română la un colegiu naţional din Bucureşti, ştiu toate problemele sistemului, cred că sunt la curent cu tot ce se întâmplă atât în mediul preuniversitar, cât şi în cel universitar şi cred că ar fi bine să nu ne mai uităm la trecut şi să ne concentrăm asupra viitorului. Eu sunt persoana care îşi doreşte ca atunci când există o problemă sau cineva constată că există o situaţie critică (…) nu doar să o semnaleze, ci să propună şi o soluţie”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a postat, vineri, pe Facebook, un mesaj adresat profesorilor în care anunța că a semnat un ordin privind constituirea unei comisii care va „tăia hârtiile” ce îngreunează munca profesorilor.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.