Monica Anisie, despre tăierea ”hârtiilor”: ”Până la finalul anului, vreau să încheiem această poveste. Oamenii sunt suprasaturați”

8
Foto: Captură facebook.com/ Starea Nației

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a semnat un ordin prin care, la nivelul ministerului, s-a constituit o comisie, formată din profesori, care va face propuneri legate de debirocratizarea activității didactice. Ministrul a declarat, într-un interviu acordat lui Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii ”Starea Nației”, că vrea ca, până în decembrie, povestea ”hârtiilor” cu care sunt încărcați profesorii să se încheie astfel încât, din semestrul al II-lea, să fie luate măsurile care se impun.

Prima măsură luată de Monica Anisie, după preluarea mandatului de ministru al Educației, a fost tăierea ”hârtiilor” pe care trebuie să le facă profesorii. ”Vin din sistem, știu ce înseamnă înglobarea asta… Te îngroapă de fapt hârtiile, nu mai ai timp să îți pregătești lecția că trebuie să faci nu știu cât hârtii, nu știu câte comisii, nu știu câte comitete…

Prin urmare, am dat ordin de ministru în care am constituit o comisie formată numai din profesori din toate mediile, de la rural la urban, de la preșcolar la liceal. Fiecare să vină cu propunerile de a tăia… Le tai prin ordin de ministru, să știți, pentru că nu se mai poate. Oamenii sunt suprasaturați. Nu se mai poate în momentul acesta să îți construiești lecția pentru că trebuie să îți construiești hârtiile. Or, profesorul trebuie să se îndrepte către ceea ce înseamnă actul de predare-învățare-evaluare, în niciun caz de a sta să-și pună dosare la punct”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul a precizat că și-a propus ca, după vacanța de iarnă, când începe semestrul al II-lea, să fie luate toate măsurile astfel încât, pe viitor, profesorii să nu mai fie nevoiți să completeze atâtea hârtii.

”Este un moment 0. Trebuie să mai facem ceva și nu numai pentru confortul elevului, dar și pentru confortul profesorului. Dacă profesorul este în confort atunci când vine la școală, îi creează un climat de confort și elevului (…) Lucrul acesta (debirocratizarea – n.red.) îl voi încheia foarte repede. Până la finalul anului, în decembrie, vreau să încheiem această poveste ca să putem lua măsurile începând cu semestrul al II-lea”, a precizat Monica Anisie.

Citește și:

8 COMENTARII

  1. Veniti si faceti ordine la Iasi. Ca directori suntem presati sa contribuim la toate evenimentele ISJ pe motiv ca nu au buget, dar la evenimente generalii vin cu masinile de serviciu fiecare. Nu incap 3 oameni intr o masina? De unde au bani de combustibil sa faca atata risipa. Schimbati matusalemica contabila sefa, s au saturat contabilii din scoli sa dea mita pentru gradatie. Cautati pe internet Aftanase si va minunati!

  2. Desființați gradația de merit! Salariul de merit e demult dispărut; nimeni nu muncește cu două capete; preocupați de concursuri și alte cele, unii lasă clasele de izbeliște! Să se termine cu vânătoarea de hârtii și de puncte, cu clientela politică.

  3. Poate, pe lângă hârtii, o să ”metamorfozăm” și povestea cu creditele. Când un curs de 15 credite ajunge să ”coste” 250 – 300 de ron totul se duce în altă zonă , mai degrabă o zonă a business-ului decât a perfecționării. Cred că pespectiva ar trebui să fie alta. Vrei să te crești ca profesionist, să fii la curent cu noile strategii, metode, tehnici ? Ai dorința de a deveni mai bun în ceea ce faci ? Ești într-o continuă căutare pentru a te adapta noii generații de elevi , noilor cerințe ale societății și viitorului foarte imprevizibil în care actualii elevi vor practica profesii necunoscute în prezent? Ești flexibil și inovativ ? Ești dispus să aloci ore din timpul tău liber din cursul săptămânii sau din weekend, în loc să petreci timp cu familia pentru toate acestea ? OK. Atunci tu ești cel care e remunerat pentru asta. Pentru că statul dorește să motiveze cadrele didactice să se perfecționeze pentru a forma tânăra generație. Nu invers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here