Asociația Elevilor din Constanța dă în judecată 12 consilii locale pentru că nu acordă burse școlare

0
Foto: accentmedia.ro

Asociația Elevilor din Constanța a acţionat în instanţă 12 consilii locale din judeţ, pentru că nu acordă burse şcolare. Reprezentanții elevilor dau exemplul unei primării dintr-o comună constănțeană care ”a negat cu vehemență obligația de a acorda burse, spunând, într-un mod batjocoritor pentru elevii din localitățile ce aparțin de aceasta, că acordarea burselor nu este o prioritate”.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Elevilor din Constanța, 12 consilii locale din județ au fost chemate în judecată pentru ”nerespectarea obligației legale de a acorda burse școlare elevilor, ca urmare a lipsei de răspuns venită din partea autorităților la solicitările beneficiarilor primari ai educației”.

Acțiunile în instanță au fost depuse luni și marți: „În acest sens, reprezentanții AEC au depus luni și marți 12 cereri de chemare în judecată împotriva următoarelor UAT-uri: Comuna Cogealac, Comuna Crucea, Comuna Băneasa, Orașul Hârșova, Comuna Lipnița, Comuna Mihail Kogălniceanu, Comuna N. Bălcescu, Comuna Topalu, Municipiul Medgidia, Comuna Gârliciu, Comuna Dumbrăveni și Comuna Mereni.”

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța

”Asociația Elevilor din Constanța cheamă în judecată 12 consilii locale pentru că nu acordă burse elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a acționat săptămâna aceasta 12 consilii locale din județul Constanța pentru nerespectarea obligației legale de a acorda burse școlare elevilor, ca urmare a lipsei de răspuns venită din partea autorităților la solicitările beneficiarilor primari ai educației. 

Dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu este stipulat de art. 82, alin. (1) din Legea educației naționale. Conform alin. (2) al aceluiași articol, consiliile locale au obligația de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul și cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens.

Ca urmare a analizei realizate în cadrul studiului Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța în anul școlar 2018-2019, realizat în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, ce are drept scop aducerea în atenția publică a gradului și modului în care primăriile își respectă obligațiile legale față de asigurarea accesului echitabil la educație, reprezentanții AEC au identificat 22 din 70 de UAT-uri care nu acordă burse elevilor, iar în cazul a 6 dintre cele 70 nu s-au putut obține informații. 

Astfel, în data de 24 septembrie au fost trimise adrese către toate cele 22 de primării, prin care solicitam alocarea de urgență a fondurilor pentru burse, precum și adoptarea în proxima ședință de consiliu local a unei hotărâri pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor. Din păcate, organizarea haotică a autorităților administrației publice locale s-a evidențiat din nou, deoarece în termen de 30 de zile doar 2 dintre aceste localități au răspuns, comunele Mircea Vodă și Aliman.

Răspunsurile acestora s-au aflat în antiteză, Primăria Comunei Aliman comunicându-ne faptul că în ședința din data de 30 octombrie au adoptat o hotărâre pentru aprobarea burselor, ca urmare a cererii AEC, în timp ce comuna Mircea Vodă a negat cu vehemență obligația de a acorda burse, spunând în același timp, într-un mod batjocoritor pentru elevii din localitățile ce aparțin de aceasta, că acordarea burselor nu este o prioritate pentru UAT, fapt ce le-a obținut reprezentanților autorității o cerere de chemare în judecată în data de 21 octombrie. 

În acest sens, reprezentanții AEC au depus luni și marți 12 cereri de chemare în judecată împotriva următoarelor UAT-uri: Comuna Cogealac, Comuna Crucea, Comuna Băneasa, Orașul Hârșova, Comuna Lipnița, Comuna Mihail Kogălniceanu, Comuna N. Bălcescu, Comuna Topalu, Municipiul Medgidia,
Comuna Gârliciu, Comuna Dumbrăveni și Comuna Mereni. 

Pe această cale, solicităm ferm primarilor UAT-urilor acționate în instanță să dispună de urgență alocarea de fonduri pentru bursele școlare ale elevilor, precum și adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea burselor și, astfel, să înceapă să arate interes față de educație și față de elevi, lucru care, din păcate, până la acest moment le-a fost necunoscut.”

Citește și: AEC îi cere ministrului Educației ”să ajute” la suspendarea prevederii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.