”Arhitecții Educației”, la Cluj-Napoca. Un eveniment care pornește de la întrebarea: ”De unde începe schimbarea în educație?”

1
Foto: Fundația Noi Orizonturi

Peste 350 de directori și actori din educație vor participa, pe 16 noiembrie, la Cluj-Napoca, la Conferința Internațională ”Arhitecții Educației”, aflată la a IV-a ediție, ce va avea ca temă principală „Școala comunitară – un nou tip de leadership”. Conferința este organizată anual de Fundația Noi Orizonturi cu scopul de a transforma comunități prin educație.

La evenimentul de la Cluj-Napoca, participanții sunt invitați să descopere ”soluții practice prin care școlile românești să devină școli comunitare, ale comunității, pentru comunitate”, se arată într-un comunicat de presă al Fundației Noi Orizonturi.

”Școala comunitară este nu doar un loc – deschis spre vecinătatea ei, care atrage oamenii din comunitate, dedicat comunității sale și o oglindire a eforturilor sale de dezvoltare – ci și un proces perpetuu de auto-actualizare, de căutare a celor mai eficiente moduri de a răspunde nevoilor de învățare ale diversității de oameni din comunitate. Iar acest tip de școală necesită leadership, nu doar management”, menționează sursa citată.

36 de speakeri vor fi prezenți la Conferința Arhitecții Educației, care va avea 12 ateliere cu teme de interes pentru fiecare școală și comunitate.

”Dezbatem cum construim parteneriate eficiente, cum implicăm părinții, cum promovăm învățarea pe tot parcursul vieții, ce tip de leadership este necesar, cum oferim și alte servicii, le lângă cele educaționale, ce înseamnă învățare relevantă, cum schimbă, cultura școlii, despre importanța voluntariatului, care este rolul școlii în dezvoltarea comunitară și cum ne asigurăm că asigurăm incluziunea socială a tuturor elevilor”, se mai arată în comunicat.

„Conferința Arhitecții Educației a devenit de-a lungul timpului un spațiu în care contestăm multe dintre tarele sistemului nostru educațional. Punem întrebări incomode și căutăm soluții inovatoare. Anul acesta, de exemplu, ne-am întrebat de unde începe schimbarea în educație? Oare ține doar de Ministerul Educației? Oare este treaba primarului să aibă grijă de școala din comunitatea sa? Sau poate este în interesul companiilor private care își doresc forță de muncă calificată? În 16 noiembrie vom avea alături de noi reprezentanți ai diferiților actori care pot influența o școală. Va fi cel puțin interesant să auzim perspective diferite, dar și mai provocator să găsim un numitor comun. În fond, este nevoie de toți pentru a provoca o schimbare ireversibilă”, afirmă Sorana Pogăcean, coordonator programe Fundația Noi Orizonturi.

Printre speakerii evenimentului se numără și Codruța Hodrea (Manager în relația cu comunitatea, TenarisSilcotub), Gheorghe Damian (Primar Ciugud, județul Alba), Silvia Toth (Manager programe educaționale, AVE România), Rodica Gavriș-Pascu (Reprezentant al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” Cluj). Pe scenă vor urca și doi invitați din Danemarca Karen Marie Gaardsvig (Director și manager de proiect al Municipalității Herning, Danemarca) și Preben Siggaard (Director rețea de școli și grădinițe Municipalitatea Herning, Danemarca) pentru a avea și o perspectivă internațională.

Conform organizatorilor, ”într-o școală comunitată se promovează învățarea relevantă”: ”Întreaga școală învață, începând cu liderii școlii, profesorii, personalul nedidactic, elevii, părinții acestora. Accentul se mută de pe predare pe învățare.”

„Învățarea este despre schimbare. Fiecare pas făcut în învățare deschide noi orizonturi și ne permite să explorăm noi dimensiuni ale unui concept, proces etc. Un spațiu în care se învață, așa cum este cazul școlii, trebuie să fie deschis și receptiv la schimbare. Este absurd să îi cerem școlii să fie la fel ca acum 20,30,40 de ani. Ar fi împotriva scopului pentru care a fost creată. Ce putem face în schimb este să fim alături profesorii și directorii care trebuie să gestioneze aceste schimbări. Este nevoie de soluții, de viziune, de resurse, iar la Conferința Arhitecții Educației facem eforturi în acest sens”, mai spune Sorana Pogăcean, coordonator programe Fundația Noi Orizonturi.

Conferința Internațională Arhitecții Educației are loc în data de 16 noiembrie 2019, la
Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor, strada Teodor Mihali nr. 58-60, Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Fundația Noi Orizonturi, având parteneri strategici MOTT Foundation, SEE Grants și FSEGA.

 

1 COMENTARIU

  1. Îmi pare sincer rău că nu am participat niciodată la o astfel de conferință, organizată de dumneavoastră ,despre care am auzit doar cuvinte la superlativ. Nu reușesc să aflu în timp util despre organizările lor și înscrierea îmi este refuzată pe motivul limitei de locuri. Neavând o funcție de conducere poate și acest lucru contribuie la nereușita mea .Cred că și postura de simplu profesor devine o mică cărămidă la principiu deschiderii și schimbării în educație. Mulțumesc și vă felicit.Sper să reușesc să particip și eu la o astfel de conferință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.