Monica Anisie, noul ministru al Educației. Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului și a depus jurământul la Cotroceni UPDATE

0

Monica Anisie este noul ministru al Educației, după ce cabinetul propus de Ludovic Orban a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului. Toți cei 240 de parlamentari, prezenți la ședința plenului comun al celor două Camere, au votat „pentru” noul Guvern. La două ore după votul din Parlament, premierul și noii miniștri au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

După mai bine de o lună fără ministru, la Ministerul Educației va veni Monica Anisie (foto), odată cu instalarea cabinetului Orban la Palatul Victoria. Monica Anisie are 46 de ani și este profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național ”Tudor Vianu” din București. A fost consilier la Palatul Cotroceni, secretar de stat în Ministerul Educației, în timpul Guvernului Cioloș și este preşedinte al PNL Sector 2.

La audierea din comisiile parlamentare, unde a primit aviz favorabil, Monica Anisie anunța mai multe măsuri în educație, între care ”reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic”. Totodată, ministrul desemnat promitea ”stabilitate și predictibilitate” în sistemul de educație românesc.

Ministerul Educației a rămas fără ministru plin după demiterea Ecaterinei Andronescu de către premierul de la acel moment, Viorica Dăncilă, iar interimatul deținut de Daniel Breaz, ex-ministru al Culturii, a expirat pe 17 septembrie.

UPDATE Monica Anisie, ministrul Educației, mesaj pe Facebook: ”În această seară, am depus jurământul, la Palatul Cotroceni, pentru portofoliul Ministerului Educației și Cercetării. Am sentimentul unui început de drum dificil, dar atât de provocator și plin de responsabilități, într-un domeniu care reprezintă însăși viața mea – educația și instruirea copiilor și tinerilor. Sunt conștientă că misiunea pe care o am de îndeplinit îmi va marca atât cariera, cât și reputația! Voi lupta să le apăr, pe amândouă! Singurul reper care mă va călăuzi va fi o situație mai bună pentru elevi și studenți, oferindu-le cel mai bun sistem de educație, la ei acasă! Îmi doresc o infrastructură modernă de cercetare, menită să valorifice imensele resurse de inteligență ale națiunii române. Acesta este crezul meu, pentru care am depus jurământul, cu mâna pe Biblie.”

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a stat, luni seară, câteva minute la ședința informală a noului Guvern, relatează Mediafax. Premierul Ludovic Orban a anunțat că șeful statului este invitat și la următoarea reuniune a Executivului.

Profit de ocazie să vă felicit, domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă doresc mult succes, chiar dacă mandatul este previzibil unul scurt, eu sunt convins că va fi unul puternic și de succes. În acest sens, vă doresc numai bine tuturor”, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE La Palatul Victoria are loc, luni seară, prima ședință informală a noului Guvern, la scurt timp după depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni. La ședință participă și președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Guvernul Orban a depus, luni seara, jurământul, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis. „Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar, eu vă doresc să găsiți sprijinul necesar în Parlamentul României pentru a vă pune în practică proiectele și, foarte important, pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele pesediste. Deja, vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere.

Foto: presidency.ro

Veți avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun deja din această seară că mă aștept de la acest nou Guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe anul 2019, pregătirea proiectului de buget pentru anul 2020, reluarea discuțiilor pe legile justiției, fiindcă ce a stricat PSD-ul în domeniul justiției trebuie reparat, trebuie încurajată din nou lupta anticorupție, trebuie pregătite și puse în practică, într-un mod foarte transparent, corect, eficient, alegerile, este nevoie, cu siguranță, de foarte, foarte multă implicare.

Vreau să atrag atenția că această victorie, care este o victorie importantă, o victorie mare, este totuși numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele, extrem de importante pentru România. Urmează alegerile prezidențiale, urmează alegerile locale și urmează, poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic foarte bine pregătite, politic trebuie foarte bine pregătite, pentru a da românilor posibilitatea să aleagă varianta cea mai bună”, a fost mesajul transmis de șeful statului membrilor noului cabinet.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, imediat după votul din Parlament, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Prim-ministru – Ludovic Orban        
Viceprim-ministru – Raluca Turcan  
Ministrul finanțelor publice – Vasile-Florin Cîţu
Ministrul afacerilor interne – Marcel Ion Vela
Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu
Ministrul justiției – Marian Cătălin Predoiu
Ministrul apărării naționale – Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri – Virgil-Daniel Popescu
Ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Nechita-Adrian Oros           
Ministrul mediului, apelor și pădurilor – Costel Alexe 
Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației – Ion Ştefan
Ministrul fondurilor europene – Ioan Marcel Boloş
Ministrul sănătății – Victor Sebastian Costache
Ministrul educației și cercetării – Cristina Monica Anisie
Ministrul culturii – Bogdan Gheorghiu       
Ministrul tineretului și sportului – Marian Ionuţ Stroe
Ministrul muncii și protecției sociale – Victoria Violeta Alexandru.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, luni, învestirea Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban, cu 240 de voturi ”pentru”. Toți senatorii și deputații, prezenți la ședință, au votat pentru instalarea noului cabinet la Palatul Victoria. Pentru învestirea noului Guvern era nevoie de minimum 233 de voturi favorabile.

Pe lângă senatorii și deputații PNL, pentru cabinetul Orban au votat parlamentarii USR, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităților, dar și câțiva dintre parlamentarii PSD și Pro România.

„Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi”, a spus premierul desemnat, Ludovic Orban, de la tribuna Parlamentului, imediat după obținerea votului de încredere.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.