Trimiterea la profesională a elevilor cu media de admitere sub 5, criticată de Monica Anisie: ”Nu putem să pedepsim copiii”

0

Monica Anisie, propusă ministru al Educației, a spus miercuri, în cadrul audierii de la Parlament, că nu este de acord cu măsura prin care elevii cu media de admitere sub 5 sunt obligați să urmeze școala profesională și a anunțat că va reveni la legislația anterioară dacă va fi numită în funcția de ministru. Monica Anisie a vorbit și despre manualele pentru elevii de clasa a VII-a, dar și despre organizarea concursurilor pentru directorii de școli în 2020.

„În ceea ce privește măsura trimiterii în mod obligatoriu în învățământul profesional a copiilor care nu obțin media de admitere 5, vă pot spune că sunt împotriva acestei măsuri și voi reveni la legislația anterioară. Eu nu cred că există, în cadrul Ministerului Educației, vreun studiu la momentul acesta care să conducă la o astfel de măsură.

Nu putem, pe de o parte, să pedepsim copiii și, pe de altă parte, să fim demagogi și să spunem că vrem învățământ profesional sau învățământ dual de calitate, dar în același timp ducem acolo pe acești copii și transformăm învățământul profesional în batalionul disciplinar pentru ei”, a spus Monica Anisie, la audierea din Parlament.

După audierile din comisii, Monica Anisie a precizat că programul de guvernare al PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară ordinului de ministru dat de Daniel Breaz care prevede ca la liceu să nu se intre cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională.

„Referitor la acest aspect există şi o acţiune în justiţie a Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi mă voi supune tuturor deciziilor instanţei, vom vedea care este mersul în instanţă. Există şi o plângere la CNCD iniţiată de Partidul Naţional Liberal. Vom căuta să respectăm soluţiile care ni se impun, dar părerea mea este aceea că ar trebui să căutăm cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în situaţia de a nu obţine nota 5. (…)

Îmi doresc să avem un învăţământ profesional unde copilul să se ducă cu drag, unde copilul să ştie că acolo i se formează nişte competenţe, unde să ştie că acolo îşi găseşte viitorul, nu să simtă că este obligat să meargă acolo sau că este pedepsit, că merge într-un batalion disciplinar către învăţământul profesional. În felul acesta nu facem bine învăţământului profesional. (…)

Soluţia este reducerea numărului de locuri, planul de şcolarizare, pe de o parte, pe care îl alocăm anual către învăţământul teoretic. În al doilea rând, trebuie să fie o analiză clară a situaţiei în care se află aceşti copii şi promovarea învăţământului profesional. (…) Noi în Programul de guvernare PNL am pus revenirea la situaţia anterioară, la legislaţia anterioară”, a afirmat Monica Anisie, citată de Agerpres.

Elevii care au media de admitere sub 5 nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat pe 5 septembrie, în Monitorul Oficial, şi semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz. Elevii vor putea urma școala profesională.

Manualele pentru clasa a VII-a

În ceea ce privește manualele pentru clasa a VII-a, Monica Anisie a arătat că, în acest moment, nu există manuale școlare la trei discipline – Matematică, Chimie și Istorie.

”Aceste manuale nu au fost încă aprobate prin ordin de ministru, ele sunt gata, așteaptă doar ca viitorul ministru să semneze actul administrativ. La momentul acesta este un blocaj de tip administrativ. Imediat ce voi ajunge la Ministerul Educației, voi încerca soluționarea acestei probleme”, a spus Monica Anisie, în timpul audierii.

Referitor la organizarea în 2020 a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți de școli, Anisie a precizat: ”În acest mandat, eu nu îmi propun să decât să ne punem la masă și să construim o metodologie pentru realizarea acestui concurs, desfășurarea lui urmând a fi realizată probabil de următorul guvern. Eu îmi doresc să realizăm metodologia de organizare a concursurilor de directori, să o supun dezbaterii și să luăm deciziile împreună.”

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.