Monica Anisie, la audieri: ”Cred că şi elevii, şi părinții, şi studenţii sunt sătui de acest cuvânt – reformă. Trebuie stabilitate în sistem”

0

Monica Anisie, propusă pentru funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernul Orban, a fost audiată, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament. ”Niciodată nu veţi afla din presă despre măsurile pe care Ministerul Educaţiei are de gând să le ia”, le-a spus Monica Anisie parlamentarilor. Aceasta a precizat că obiectivele sale ca ministru vor fi ”stabilitatea, transparenţa şi predictibilitatea” în sistem și a arătat că doreşte eliminarea „culturii plagiatului”, dezvoltarea programelor de masterat didactic și reducerea ”numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic”.

UPDATE Monica Anisie a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia a fost luată cu 17 voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi şase abţineri.

„Obiectivele mele ca ministru, reperele mandatului vor fi stabilitate, transparenţă şi predictibilitate în sistem. Este un mandat scurt, dar mă voi asigura că se va realiza un cadru previzibil, transparent şi stabil. Societatea românească și toți cei care se uită astăzi la noi consideră că este momentul stabilității. Se vorbește tot timpul de reformă. Reformă și iarăși reformă. Cred că şi elevii, şi părinții, şi studenţii sunt sătui, la acest moment, de acest cuvânt – reformă. Trebuie stabilitate în sistem şi acest lucru se poate realiza prin decizii transparente şi luate prin consultare”, a susţinut Monica Anisie, citată de Agerpres.

Monica Anisie a afirmat că Ministerul Educaţiei trebuie să ia decizii împreună cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament pentru a găsi „soluţiile cele mai bune” pentru sistemul de învăţământ.

„Mi-aş dori ca, în mandatul meu, comunicarea dintre noi să fie extrem de bună şi pot să vă asigur că niciodată nu veţi afla din presă despre măsurile pe care Ministerul Educaţiei are de gând să le ia„, le-a spus Monica Anisie parlamentarilor, adăugând că va acorda un interes maxim problemelor de segregare şcolară.

Monica Anisie a amintit că este profesor de peste 25 de ani în cadrul sistemului preuniversitar, a fost şef de catedră, inspector general adjunct la ISMB, secretar de stat şi director în MEN, precum şi consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

„Consider că este foarte important ca atunci când eşti într-o funcţie să cunoşti sistemul din care faci parte. Sunt convinsă că astăzi sute de elevi, părinţi, bunici mă privesc la televizor şi mă încurajează, mă sprijină”, a adăugat Monica Anisie. ”Indiferent de funcțiile pe care le-am ocupat, administrative, nu am renunțat și nici în acest moment nu voi renunța niciodată să fiu profesor”, a mai spus aceasta.

Eliminarea ”culturii plagiatului” şi reducerea numărului mare „de hârtii”

Pe de altă parte, Monica Anisie a arătat că doreşte eliminarea „culturii plagiatului”. În opinia sa, o soluţie pentru eliminarea plagiatului ar fi existenţa unei platforme online, dar şi o discuţie cu îndrumătorii de doctorate astfel încât aceştia să fie mai atenţi asupra modalităţii în care se realizează tezele.

„Acea platformă care să conţină toate lucrările de doctorat, pe de o parte, asta ar fi o măsură. Ele să fie publice. În felul acesta, cel care este candidat pentru obţinerea titlului de doctor va fi conştient de faptul că se poate ca lucrarea lui oricând să fie verificată. Totodată, aş merge şi către şcolile doctorale şi acolo aş iniţia o discuţie cu toţi îndrumătorii de doctorat să fie mai atenţi asupra modului în care se realizează tezele de doctorat, să verifice cu atenţie şi îndrumătorul ceea ce scrie candidatul şi, în felul acesta, eu zic că încetul cu încetul ne putem îndrepta către eliminarea totală a plagiatului„, a explicat ministrul propus la Educaţie.

Totodată, Monica Anisie susține ”dezvoltarea programelor de masterat didactic”. „Toată lumea vorbeşte că în universităţi nu mai vin cei mai buni copii ai noştri. Cei mai buni aleg să studieze în afară. (…) S-a spus de atâtea ori că nu avem un program-cadru, programe, profesori bine pregătiţi. Nu este adevărat, avem cadre didactice bine pregătite, dar trebuie să fie pregătite din punct de vedere nu numai ştiinţific, dar şi pedagogic”, a spus Anisie.

Ca prioritate, Monica Anisie a afirmat că doreşte pregătirea bugetului MEN pentru anul 2020 şi a susţinut că prima măsură pe care o va lua la Ministerul Educaţiei va fi aceea a realizării unui audit intern. „Prima măsură pe care o voi lua este o analiză, un audit intern, pentru că nu poţi prelua un mandat fără a avea şi ceea ce s-a întâmplat până la acest moment în Ministerul Educaţiei. Prin urmare, realizarea auditului intern este una firească şi, după aceea, voi vedea care sunt măsurile pe care le putem lua în momentul acesta”, a precizat Monica Anisie.

O altă prioritate a sa este reducerea numărului mare de hârtii ”cu care este împovărat cadrul didactic”:

”O măsură pe care o consider extrem de urgentă pentru a stimula calitatea actului educațional: reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. (…) De aceea, imediat voi realiza o consultare cu cadrele didactice, cu partenerii sociali pentru debirocratizarea procesului educațional.

Monica Anisie este profesor de Limba și literatura română la Colegiul Național ”Tudor Vianu” din Bucureşti şi deţine funcţia de preşedinte la PNL Sectorul 2. A deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în perioada guvernării Cioloş.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.