Camera Deputaţilor a adoptat proiectul prin care rezidenţiatul poate fi organizat pe 8 decembrie UPDATE

0

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care permite ca examenul de rezidenţiat să se desfăşoare în acest an pe 8 decembrie, stabilind că, în 2019, cifra de şcolarizare este aprobată prin hotărâre a Guvernului și va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009. Astfel, proiectul introduce, printre altele, prevederi în sensul că cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat în anul 2019 va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă, informează Agerpres. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

În forma actuală a legii, cifra de şcolarizare se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Cifra de şcolarizare va fi cel puţin egală cu numărul absolvenţilor de medicină generală, farmacie şi medicină dentară.

Pentru anul 2019, prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

O altă prevedere introdusă este că, după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul urmează să fie trimis președintelui României spre promulgare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a dat, marți, raport favorabil proiectului care prevede că numărul locurilor pentru rezidențiat este egal cu cel al absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Proiectul permite totodată ca examenul de rezidențiat să aibă loc, anul acesta, pe data de 8 decembrie.

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanței de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidențiat cu numărul absolvenților de Medicină.

Proiectul prevede: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație. (Sursa: Mediafax)

AICI puteți consulta proiectele de Ordin de ministru privind organizarea concursului de rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie  – sesiunea 8 decembrie 2019 (edu.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here