Cum au transformat artiștii urbani fațada unor școli din Bacău. Plus, o impresionantă pictură murală, ”tradusă în limbajul Braille” FOTO

0
"Intuiția", o pictură murală dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere. Foto: facebook.com/ MATER

Mai multe școli și o grădiniță din Bacău au prins viață după ce artiștii urbani au pictat pereții exteriori ai clădirilor, în cadrul evenimentului ”ZidArt”, desfășurat în luna octombrie. La Școala Gimnazială ”Miron Costin”, în curtea școlii a fost realizată o lucrare imensă în care se regăsesc personalități din cultura și istoria țării noastre, iar la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen”, pictura „Seeing the Future” amintește că ”în fiecare tânăr sau copil există o lume proprie, un univers ce caută să se extindă și să își pună amprenta asupra societății din care fac parte”. Picturi murale, cu mesaje speciale, au fost realizate pe pereții mai multor clădiri din oraș.

„Valori” este o pictură realizată de artistul Florin Radu, în cadrul evenimentului ZidArt, pe peretele Școlii Gimnaziale „Miron Costin” din Bacău. ”Întinzându-se pe o suprafață de 280 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea își propune să readucă în prim-plan tinerelor generații, personalități marcante ale culturii și istoriei românești”, este prezentată lucrarea pe pagina de Facebook ZidArt.

Foto: facebook.com/ Florin Radu

„Seeing the Future” a fost realizată de artistul Cătălin Moraru pe peretele Colegiului Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău: ”Întinzându-se pe o suprafață de 120 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea este adresată atât tinerilor, cât și adulților ce joacă un rol în formarea lor, amintindu-le că în fiecare tânăr sau copil există o lume proprie, un univers ce caută să se extindă și să își pună amprenta asupra societății din care fac parte.”

„Frumoasa și bestia” este o pictură realizată de Cristian Scutaru pe peretele Școlii nr. 10 din Bacău, fiind o lucrare în curs de derulare.

„Interludiu” este o pictură murală realizată de artistul băcăuan „Le Comete”, preponderent cu vopsea purificatoare de aer, pe peretele de 80 mp al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 23 și se adresează adolescentelor: ”În România se înregistrează 8.500 de mame minore anual şi peste 40.000 de copii abandonaţi. Cele 8.500 de mame minore din fiecare an ne situează pe primul loc în Europa. S-a ajuns la situaţia în care, din 1.000 de femei care nasc, 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă naşterea are loc, există riscul major că acest copil să fie abandonat. Peste 40.000 de copii sunt abandonaţi în România la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grijă rudelor. Aceste statistici situează țara noastră pe primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore. În același timp, rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, ceea ce indică lipsa educaţiei pentru sănătate şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundaţia World Vision România, într-un comunicat remis presei.

„Inclusion” este lucrarea realizată de Kaps Crew pe str. Banca Naţională din Bacău și are ca temă integrarea socială a persoanelor de etnie rromă, ”a doua minoritate din România conform recensământului din 2012, dar care din păcate se situează pe primul loc în cadrul victimelor discriminării alimentate în mod constant de tradițiile lor și de un stil de viață diferit de al nostru”: ”Lucrarea subliniază importanța educării copiilor atât spre acceptare, cât și spre o conștientizare și asumare a tradițiilor altor etnii sau minorități. Lucrarea face o legătură între tradițiile minorităților sub diferite forme în care acestea se prezintă (muzică, vestimentație) și felul în care continuitatea lor este strâns legată de faptul că aceste tradiții trebuie transmise generațiilor tinere, acest aspect conducând nu doar la conservare, ci și la înțelegerea largă a culturilor și minorităților de către public. Pictura murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.

„Intuiția” este o pictură murală impresionantă realizată de artistul Obie Platon, cu vopsea purificatoare de aer, și dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere și tradusă în limbaj Braille: ”Lucrarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați. Pentru realizarea ei s-a folosit o vopsea specială care elimină substanțele poluante din aer, reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.

Evenimentul ”ZidArt”, organizat de Asociația Ingenious Drama, este un proiect finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Foto: facebook.com/ ZidArt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.