Decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională, a decis CCR. Ce spun elevii

0

Curtea Constituțională a admis, joi, în unanimitate, că decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională. Concret, CCR precizează că sintagma „pe bază de abonament” dintr-un articol prevăzut în Legea educației este neconstituțională, relatează Mediafax.

„În ziua de 17 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale (…) a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispoziiţilor art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011. (…) În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma -pe bază de abonament- cuprinsă la art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 este neconstituţională”, se arată într-un comunicat transmis de CCR.

Astfel, articolul declarat neconstituțional de către CCR prevede: „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

CCR precizează că decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Braşov.

Comunicatul CCR:

”În ziua de 17 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispoziiţilor art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, având următorul cuprins: „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a
admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „pe bază de abonament” cuprinsă la art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 este neconstituţională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Braşov. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. ”

Reacția Consiliului Naţional al Elevilor:

Consiliul Naţional al Elevilor salută decizia CCR privind decontarea abonamentelor pentru elevii navetişti!

Consiliul Naţional al Elevilor, structura care reprezintă drepturile şi interesele tuturor beneficiarilor primari ai sistemului educaţional preuniversitar din România, salută decizia Curţii Constituţionale de a constata caracterul neconstituţional al sintagmei „pe bază de abonament” enunţată în articolul 84 alin. 3 din cadrul Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, deoarece, în acest fel, orice tip de altă legitimaţie de călătorie validă va fi admisă pentru asigurarea decontării navetei.

Articolul precizat prevede faptul că „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Datorită hotărârii definitive adoptate de către Curtea Constituţională însă, elevii al căror transport zilnic este realizat în baza biletelor de călătorie devin, pe această cale, eligibili pentru a beneficia de decontul navetei, iar acest factor va avea un impact pozitiv, determinând scăderea ratei abandonului şcolar şi eliminarea unor cheltuieli pe care mulţi elevi nu şi le permit din cauza bugetului redus al familiei.

Solicităm noului Guvern al României să monitorizeze îndeaproape implementarea acestei facilităţi prin întocmirea unui plan concret de acţiune cu aplicabilitate locală pentru ca toţi elevii români să beneficieze de decontarea cheltuielilor aferente navetei.

„Salutăm decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a României şi sperăm că aceasta se va transpune în realitatea şcolii româneşti. Ne aşteptăm de la noua guvernare să întocmească un plan de acţiune concret pentru a monitoriza implementarea legislaţiei privind decontul cheltuielilor aferente transportului pentru elevii navetişti. Consiliul Naţional al Elevilor îşi asumă să vegheze asupra modului în care aceste facilităţi se acordă elevilor: fiecare elev are dreptul la educaţie, iar statul este obligat atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere moral să asigure acest aspect”, declară preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.