Numele vehiculat pentru postul de ministru al Educației: Monica Anisie, profesoară la Vianu și fost secretar de stat în MEN

0
Foto: facebook.com

Cine va prelua portofoliul Educației, după o perioadă în care la MEN nu a existat ministru, este o întrebare care își va găsi răspunsul după prezentarea noului cabinet de către premierul desemnat, Ludovic Orban, și obținerea votului de încredere în Parlament. Liderul PNL are 10 zile la dispoziție pentru negocieri și formarea cabinetului, însă sunt vehiculate nume la mai multe ministere. Pentru Ministerul Educației, opțiunea ar fi Monica Anisie, profesoară la Colegiul ”Tudor Vianu” și fost secretar de stat în MEN, în timpul Guvernului Cioloș.

Liberalii încep, miercuri, negocierile pentru susținerea noului guvern pentru care PNL are o schiță ce va fi pusă pe masa discuțiilor, alături de programul de guvernare, scrie HotNews.ro. Deși premierul desemnat nu a prezentat public niciun nume de viitor ministru, în PNL, precizează sursa citată, s-a convenit ca oamenii din prima linie a partidului să nu facă parte din acest guvern de tranziție.

Astfel, în cărți pentru Ministerul Educației, care va îngloba Cercetarea și Tineretul și Sportul, ar fi Monica Anisie, președinte PNL Sector 2. Anterior, numele vehiculat pentru funcția de ministru al Educației a fost cel al deputatului PNL, Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al partidului și președintele organizației Sibiu.

Monica Anisie (foto) este profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național ”Tudor Vianu” din București. A fost consilier al președintelui Klaus Iohannis (aici puteți citi declarația de avere din februarie 2018), secretar de stat în Ministerul Educației, în timpul guvernului Cioloș, și consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, în perioada în care Daniel Funeriu a fost consilier pe educație al fostului președinte Traian Băsescu, scrie lumeapolitica.ro.

Cine este Monica-Cristina Anisie (CV – sursa: edu.ro)

Experiență profesională:

  • Consilier Administrația Prezidențială
  • februarie 2016: Secretar de Stat Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
  • ianuarie 2016-februarie 2016: Director General Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
  • februarie 2014-ianuarie 2016: Director Direcția Inspecție Școlară, Ministerul Educației
    Naționale și Cercetării Științifice
  • 2012-2014: Consilier, Departamentul de Educație și Cercetare, Administrația Prezidențială
  • 2011-2012: Secretar General Adjunct la MECTS Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
  • 2009-2011: Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului
    București
  • 2008-2009: Membru in comisiile de lucru ale Ministerului Educației Cercetării și Inovării
  • 2007-2009: Membru in consiliul consultativ al Inspectoratului Școlar al Municipiului
    București
  • 2007-2009: Profesor metodist, delegat al Inspectoratului Școlar al Municipiului București
  • 2005-2009: Responsabil al comisiei metodice de limbă şi literatură română
  • 2001-2005: Consilier şcolar cu rang de director adjunct
  • 1994-prezent: Profesor limba și literatura română

Educație și formare:

  • 2012: atestat, Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, Autoritatea Națională a Funcționarilor Publici
  • 2012: certificat, Control intern/managerial, strategie și aplicare, Ministerul Finanțelor Publice
  • 2011: atestat, OSCINT pentru Management educațional preuniversitar, Academia Națională de Informații
  • 2011: Atestat, Educație pentru Uniunea Europeană
  • 2010: Certificat, mentor, Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor
  • 2010: Certificat, manager de proiect Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor
  • 2009: Certificat, Practica studiilor de impact privind politicile publice în domeniul educației, Secretariatul General al Guvernului
  • 2007-2009: Diplomă Master, Integrare Europeana si problematica sociala, Facultatea de
    Științe politice, Sociologie și Relații Internaționale
  • 2007-2008: Diploma Master, Management educațional, Școala Națională de Studii Politice și Administrative
  • 1992-1996: Diploma de Licență, Universitatea București, Facultatea de Limbi şi Literaturi
    Străine

Premierul desemnat: ”Numele, date după finalizarea negocierilor politice”

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marţi seara, că numele miniştrilor vor fi făcute publice după ultima rundă de negocieri, care cel mai probabil va avea loc marţi sau miercuri.

Cei mai mulţi (n.red. – miniştri) vor fi din partid. (…) Avem un calendar, prima rundă de negocieri politice, de asemenea avem un calendar de consultare a societăţii civile privitor la priorităţile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociaţii profesionale, organizaţii neguvernamentale de profil, cu confederaţiile sindicale. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice care vor fi, iar runda finală de negociere probabil va fi marţi, miercuri”, a afirmat Orban, la Digi 24, conform Agerpres.

El a precizat că a fost definită o structură de 15 ministere, dar că se poate ajunge la maximum 16. Ludovic Orban a precizat ceea ce se va negocia cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

„Sunt mai multe lucruri care vor fi negociate în perioada care urmează: chestiunea participării sau neparticipării, dacă participă cu miniştri, dacă nu participă cu miniştri, dacă vor o altă formă de participare la guvernare, programul de guvernare, elementele principale ale programului de guvernare. Vom discuta toate numele de persoane care urmează să gireze portofoliile. Aici, în măsura în care se stabileşte o anumită distribuţie a portofoliilor, fiecare formaţiune politică va prezenta propuneri.

Noi mergem pe ideea de a propune oameni integri, care să nu aibă nicio problemă de integritate, care să nu aibă probleme morale în cariera lor politică anterioară, care să aibă un background potrivit şi care au experienţă în domeniul de activitate pe care urmează să-l gireze şi care să ştie foarte bine ce au de făcut, să vină cu nişte propuneri de soluţii, cel puţin soluţiile pe această perioadă de timp, care să fie încadrate într-o viziune de dezvoltare mai amplă”, a spus Orban.

Șeful statului Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație susținută, marți, la Palatul Cotroceni, că premierul desemnat este liderul PNL, Ludovic Orban.

Potrivit articolului 103, alineatul 2, din Constituție „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.

De asemenea, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, potrivit Legii fundamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.