În lumea roboticii și a programării: Labirintul poveștilor cu ozoboți, creat de copii la o școală din Brașov

0

Asociația de Părinți „Astra 22” a Școlii Gimnaziale Nr. 2 „Diaconu Coresi” din Brașov organizează, săptămâna aceasta, două evenimente de programare și tehnologie – „ASD emotions on Scratch” și „Labirintul Poveștilor cu ozoboții BIT și EVO”, în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, la care vor participa elevi de clasa a III-a, precum și un grup de copii de la Asociația ”Copiii de Cristal”.

Primul eveniment, „ASD emotions on Scratch”, programat luni, 14 octombrie 2019, își propune familiarizarea elevilor din clasa a III-A D cu limbajul de programare Scratch, precum și a unui grup de 10 copii de la Asociația Copiii de Cristal, în înțelegerea și învățarea mai ușoară și chiar amuzantă a emoțiilor de bază, prin codare, folosind unele dintre conceptele fundamentale ale programului Scratch, cu instrucțiuni pentru animație, culoare, sunet.

Cel de-al doilea eveniment, „Labirintul Poveștilor cu ozoboții BIT și EVO”, programat vineri, 18 octombrie 2019, cuprinde o incursiune în lumea roboticii, a programării prin intermediul roboțeilor BIT și EVO, în parteneriat cu un grup de 10 copii de la Asociația Copiii de Cristal.

Evenimentul promovează “Reducerea inegalității”, unul dintre Obiectivele Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă, urmărind incluziunea, respectul pentru diversitate, evitarea discriminării și marginalizării, sprijinind învățarea senzorială a poveștilor pe înțelesul copiilor cu TSA, facilitând contactul cu lumea roboticii, a gândirii logice și a programării creative cu roboţii prietenoși BIT și EVO, permițând învățarea programării într-un mediu distractiv și integrarea unor copii autiști prin intermediul personajelor interactive din basme și povești cunoscute. Copiii vor programa și crea labirintul poveștilor cu Ozoboții, aceste minunate dispozitive inteligente și educative. Exercițiile propuse urmăresc dezvoltarea imaginației, trezind fascinația spre lumea informaticii, educației STEM, roboticii și programării”, se arată într-un comunicat de presă.

”Aceste activități sunt folositoare pentru că te ajută să te exprimi mai creativ, îți dezvoltă gândirea logică și te sprijină în înțelegerea tehnologiei pe care, indiferent de profesia pe care și-o vor alege elevii de astăzi, ei vor trebui să aibă și un bagaj solid de competențe digitale”, spune profesoara Mariana Lazăr.

Comunicatul integral:

”Asociația Părinți Astra 22 pune orașul Brașov pe harta Europe Code Week 2019

#meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup

Asociația de Părinți „Astra 22” a Școlii Gimnaziale Nr. 2, „Diaconu Coresi”, Brașov, organizează evenimentele: „ASD emotions on Scratch” și „Labirintul Poveștilor cu ozobotii BIT și EVO” de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană.

Beneficiarii acestor evenimente, propuse de doamna profesoară Mariana Lazăr, sunt elevii din clasa a III-a D, precum și un grup de 10 copii de la Asociația Copiii de Cristal. Activitățile se vor desfășura în perioada 14 octombrie și 18 octombrie, în incinta școlii, în laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale Nr. 2, Diaconu Coresi, Brașov.

Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup .

Primul eveniment, „ASD emotions on Scratch”, programat luni, 14 octombrie 2019, își propune, pe parcursul unei ședințe de două ore, familiarizarea elevilor din clasa a III-A D, cu limbajul de programare Scratch și sprijinirea acestora, precum și a unui grup de 10 copii de la Asociația Copiii de Cristal, în înțelegerea și învățarea mai ușoară și chiar amuzantă a emoțiilor de bază, prin codare, folosind unele dintre conceptele fundamentale ale programului Scratch, cu instrucțiuni pentru animație, culoare, sunet. Sperăm ca activitatea propusă să ajute participanții să devină mai creativi, mai organizați, mai pregătiți pentru viitor și mai echilibrați emoțional, mai empatici prin cunoașterea, acceptarea și controlarea paletei de emoții și sentimente.

Cel de-al doilea eveniment, „Labirintul Poveștilor cu ozoboții BIT și EVO”, programat vineri, 18 octombrie 2019, se va desfășura tot în laboratorul de informatică al școlii noastre, pe parcursul a 2 ore și cuprinde o incursiune în lumea roboticii, a programării prin intermediul roboțeilor BIT și EVO, în parteneriat cu un grup de 10 copii de la Asociația Copiii de Cristal.

Evenimentul promovează “Reducerea inegalității”, unul dintre Obiectivele Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă, urmărind incluziunea, respectul pentru diversitate, evitarea discriminării și marginalizării, sprijinind învățarea senzorială a poveștilor pe înțelesul copiilor cu TSA, facilitând contactul cu lumea roboticii, a gândirii logice și a programării creative cu roboţii prietenoși BIT și EVO, permițând învățarea programării într-un mediu distractiv și integrarea unor copii autiști prin intermediul personajelor interactive din basme și povești cunoscute.

Copiii vor programa și crea labirintul poveștilor cu simpaticii Ozoboți, aceste minunate dispozitive inteligente și educative. Exercițiile propuse urmăresc dezvoltarea imaginației, trezind fascinația spre lumea informaticii, educației STEM, roboticii și programării.

”Beneficiile inițiativei Meet and Code sunt multiple. Pe lângă finanțare, oferă numeroase materiale informative, idei pentru evenimente și posibilitatea conectării cu alte organizații din programul Meet and Code și sprijină organizațiile în utilizarea noilor tehnologii.

Cred cu toată convingerea că utilizarea noilor tehnologii este importantă pentru a împlini misiunea organizației noastre și că utilizarea acestora contribuie la impactul pozitiv al organizației în comunitate, iar modul în care aceste tehnologii pot fi integrate în activitățile educative este vitală pentru succesul organizației noastre.

M-am implicat în organizarea unor evenimente de programare Meet and Code având în vedere cele opt competențe de bază din profilul de formare al absolventului de clasa a IV-a, printre care, competența digitală, ocupă un loc important în cadrul competențelor secolului XXI. Doresc și mă străduiesc să determin un număr cât mai mare de copii să treacă de la stadiul de „consumatori de programe”, la „creatori de programe”.

Aceste activități sunt folositoare pentru că te ajută să te exprimi mai creativ, îți dezvoltă gândirea logică și te sprijină în înțelegerea tehnologiei pe care, indiferent de profesia pe care și-o vor alege elevii de astăzi, ei vor trebui să aibă și un bagaj solid de competențe digitale.

Un elev menționa că așteaptă cu nerăbdare evenimentele și că se bucură că are ocazia să participe la aceste activități deoarece știe că îl va ajuta să înțeleagă mai bine lumea tehnologiei și a programării, să descopere ce vrea să facă după ce terminarea școlii, să se cunoască mai bine, descoperindu-și punctele forte și punctele slabe. O fetiță spunea că vrea să învețe lucruri noi, că nu o sperie noile tehnologii și că este încrezătoare în abilitățile sale, iar dacă își dorește mult un lucru, știe că va reuși să îl ducă la bun sfârșit” – prof. Mariana Lazăr.

La evenimentele de programare și-au anunțat participarea voluntari de la firma Waters Technologies Romania , precum și sponsori printre care amintim, Cofetăria Bombo, care vor aduce surprize dulci în mijlocul participanților la cele două evenimente.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală , Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări,în cadrul Europe Code Week 2019.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Evenimentele noastre de programare au fost finanțate cu câte 300€, dar au intrat și în competiția #MeetandCode la categoria „Diversitate”, unde sunt apreciate evenimentele care inspiră în domeniul tehnologiei și al programării, dar și care susțin o lume cu oportunități și recunoaștere pentru toți în care se respectă diversitatea și se promovează egalitatea culturală, religioasă, etnică, de vârstă, de gen, de orientare sexuală, de identitate de gen, de exprimare, de abilități fizice și mentale sau de condiții de muncă sau trai.

Considerăm că și evenimentele noastre merită promovate și susținute, așa că vă rugăm să nu ezitați să ne votați pe linkurile de aici și aici.

Începând cu data de 16 septembrie până la sfârșitul zilei de 20 octombrie 2019, fiecare eveniment poate fi votat pe platforma Meet and Code. Pentru ca un vot să fie luat în calcul, este necesară introducerea și confirmarea unei adrese de e-mail. O adresă de e-mail unică poate fi folosită numai o singură dată.

Mulțumim inimoasei echipe Meet and Code pentru susținere și îi așteptăm cu drag la evenimentul de programare „Labirintul Poveștilor cu ozoboții BIT și EVO”, de vineri, 18 octombrie, la care și-au anunțat prezența. Mulțumim anticipat susținătorilor și dorim mult succes tuturor participanților!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.