FSLI: Legea de protecție a cadrelor didactice nu este un moft. Vrem școli sigure pentru angajații din educație

0
Foto: turnulsfatului.ro

Sindicaliștii din învățământ precizează că proiectul de lege prin care cadrele didactice sunt protejate și beneficiază de statut de autoritate publică reprezintă o necesitate a sistemului de educațional și nu un moft care ar afecta drepturile și libertățile elevilor, scrie Mediafax.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că legea prin care se oferă protecție cadrelor didactice reprezintă o necesitate a sistemului de învățământ.

„FSLI nu dorește ca prin acest act normativ să fie afectate drepturile și libertățile elevilor, așa cum s-a speculat în spațiul public. Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi”, se arată într-un comunicat de presă transmis de FSLI.

Potrivit sindicaliștilor din învățământ, necesitatea acestei legi a venit în urma actelor de violență la adresa profesorilor și subliniază că numărul situațiilor în care angajații din sistemul de învățământ din România au căzut victime ale elevilor sau părinților este în creștere.

Drept exemplu, FSLI menționează ultimul caz de acest fel, când un profesor din Liceul tehnologic din Lugoj a fost bătut de un elev chiar în curtea școlii.

„La propunerea federației noastre, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o inițiativă legislativă privind protecția cadrelor didactice în îndeplinirea atribuției specifice funcției. Ea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar în urmă cu doar câteva zile comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege. Avem speranța că toți senatorii sunt conștienți de utilitatea acestei legi, motiv pentru care săptămâna viitoare în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final”, mai arată sursa citată.

Simion Hancescu, președinte FSLI, a precizat că, deși profesorii militează pentru acest proiect de lege, nu vor tolera, de asemenea, nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violență la adresa elevilor.

Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice nu s-a născut ca un moft și nici nu este o născocire a FSLI. Este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România și este un răspuns la un apel general făcut de colegii noștri. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care trec pragul școlilor. Și elevii și părinții trebuie să înțeleagă faptul că educația nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinți”, a precizat Hăncescu.

Precizările vin după ce Comisiile de învățământ și juridică din Senat au aprobat proiectul de lege privind acordarea statutului de autoritate publică profesorilor. Astfel, amenințarea și lovirea profesorilor (sau a membrilor familiei acestora) sunt pedepsite conform legii.

Potrivit expunerii de motive, în sistemul național de învățământ se constată o lipsă de protecție juridică a profesorilor față de hărțuirea și agresiunile venite din partea elevilor sau a părinților.

“În cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menţionat, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la momentul demonstrării situației contrare”, mai arată proiectul.

De asemenea, în document se mai precizează că procurorul se sesizează din oficiu dacă află de infracțiuni împotriva profesorilor și încheie proces verbal în acest sens.

Sursa: Mediafax

Citește și: Elevii și părinții îi cer președintelui Iohannis să nu acorde profesorilor statutul de autoritate publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here