Tabăra Ghibstock. Distracție și aventură pentru 22 de copii, alături de liceenii din Cluj care organizează festivalul din curtea școlii FOTO

0
Foto: facebook.com/Ghibstock - Komiti

Ghibstock Camp a ajuns anul acesta la a treia ediție. 22 de copii din comuna Chinteni, județul Cluj, au participat, timp de cinci zile, la tabăra organizată de elevii Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca și de profesoara lor, Anda Culișir. O tabără de educație nonformală, prin experiență și aventură, adresată copiilor din medii defavorizate și realizată cu banii strânși la Festivalul Ghibstock.

În fiecare an, liceenii de la Ghibu organizează un festival în curtea școlii și își stabilesc o cauză sau un proiect în care ”investesc” fondurile strânse în urma concertelor (povestea primului festival din curtea școlii o puteți citi în link-ul de mai jos). Anul acesta, elevii au ales să le ofere copiilor din Cluj, copii care provin din familii defavorizate, o nouă tabără educațională. Ghibstock Camp s-a desfășurat în perioada 2-6 septembrie și a adunat 22 de copii din comuna Chinteni.

Foto: facebook.com/Ghibstock – Komiti

În cele cinci zile la Ghibstock Camp, copiii au avut parte de multă aventură, cunoaștere și distracție și au descoperit că ”școala poate să fie un loc cool și să renunți la ea nu e niciodată o idee bună”.

”Când experiența se amestecă cu aventura se produce inevitabil educație. Copiii au găsit singuri lecțiile pe care să le extragă din jocuri, ne-au vorbit cu energie despre încrederea în echipă, comunicare, coordonare, strategie și empatie. Și chiar dacă nu au folosit cuvintele astea plictisitoare și sofisticate pe care le scriem noi, au vorbit pe limba lor despre ele, ne-au spus cum o să aplice de acum lecțiile învățate în viața de zi cu zi”, au scris liceenii, după prima zi de tabără, în ”jurnalul” publicat pe pagina de facebook a festivalului, Ghibstock.

Implicați în diferite activități, copiii din Chinteni au fost provocați la adevărate lecții despre curaj, încredere în sine, succes personal sau depășire a propriilor limite. Tabăra a însemnat  învățare, iar un treasure-hunt a fost, de pildă, modul prin prin care copiii au învățat, cu ajutorul educației nonformale, materiile de la școală: matematica, fizica, biologia, arta sau chimia.

”Am vorbit despre pasiunile noastre, despre locurile unde ne petrecem timpul și despre problemele pe care le găsim în locurile astea. De fapt, am pregătit terenul pentru niște super proiecte în folosul comunității pe care să le construim alături de copii chiar în comuna lor, Chinteni”, au consemnat liceenii în jurnalul ultimei zile de tabără.

Anda Culișir, profesoară de biologie, ne-a povestit despre acest proiect la începutul verii. Scopul taberei este acela de a le arăta copiilor că ”educația, chiar dacă nu în cadrul școlii, este o chestie foarte cool. Că asta te poate ajuta pe tine să ieși din mediul acela”, explica profesoara.

”Cum reușim să îi învățăm asta? Printr-un fir roșu al activităților educaționale, pe care îl luăm din primul moment în care ne întâlnim cu ei și până în momentul în care îi lăsăm acasă și ce facem cu ei după. Încercăm să îi facem să se simtă împuterniciți în comunitățile lor, să-și dea seama de faptul că dacă ești sărac nu este nicio problemă. Tu poți să faci față multor chestii pentru că tu contezi”, spunea Anda Culișir.

Ghibstock Camp, în imagini:

Foto: facebook.com/Ghibstock – Komiti

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.