Romanian Science Festival: Primul festival național de științe își deschide porțile în trei orașe din România

0
Foto: romaniansciencefestival.ro

Romanian Science Festival, un eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă, își deschide porțile în luna septembrie, odată cu începerea anului școlar. Festivalul este organizat în trei orașe: Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări, precizează organizatorii, într-un comunicat de presă.

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018. ”Inițiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.  

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar”, arată sursa citată.

Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, cei 34 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceenii vor putea să interacționeze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința. 

Totodată, la Timișoara, sub umbrela festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Universitatea din York, Wellcome Trust în colaborare cu Fundația Hațegan.

Conform sursei citate, nucleul de organizare Romanian Science Festival este format din: SANDOR KRUK, care are un doctorat în astrofizică de la Universitatea Oxford, iar acum lucrează ca cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Europeană, ELIZA CASAPOPOL care a terminat un master în matematică la aceeași universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale, OANA ROMOCEA, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul Universității Oxford, iar în ultimii 5 ani, de când s-a întors în România, se implică în proiecte educaționale și sociale și, nu în ultimul rând, CIPRIAN PLOȘTINAR, cu un doctorat în fizică la Universitatea Oxford, în prezent director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

”Atitudinea elevilor din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi cred că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care, de la prima ediție, suntem bucuroși că ajunge în trei orașe. Sperăm ca anul următor să adăugăm mai multe orașe. Până atunci, anul acesta vă așteptăm la Baia Mare, Pitești și Timișoara!”, au declarat organizatorii.

PROGRAMUL TÂRGURILOR ÎN AER LIBER –  Intrarea liberă 

  • BAIA MARE 14 septembrie
    Colegiul Național „Vasile Lucaciu” : 11:00-17:00
  • PITEȘTI 21 septembrie 
    Colegiul Național „Ion C. Brătianu”:11:00-17:00
  • TIMIȘOARA, 14 septembrie
    Iulius Gardens: 11:00-17:00

Detalii pe romaniansciencefestival.ro și facebook.com/romaniansciencefestival 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.