Hotărârea privind decontarea navetei elevilor, adoptată de Guvern. Reacția Asociației Elevilor din Constanța UPDATE

0
Foto: gov.ro

Executivul a adoptat, luni, o Hotărâre de Guvern pentru continuarea decontării navetei elevilor în anii școlari 2019-2023, anunță Ministerul Educației. Tot în ședința de luni, Guvernul a aprobat un act normativ care stabilește cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social de care beneficiază elevii.

UPDATE În ședința de Guvern de luni, Executivul a aprobat actul normativ pentru continuarea procesului de decontare a navetei elevilor în anii școlari 2019-2023, informează Ministerul Educației: ”Hotărârea pentru modificarea art. 4 din H.G. nr. 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 aprobă lista tarifelor maxime ce pot fi percepute de transportatori în contul abonamentelor de transport lunar. Aceste tarife maxime se actualizează, la începutul fiecărui an școlar, cu rata medie anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică. În prezent, potrivit art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările ulterioare, tariful prevăzut în anexa nr. 2 este valabil până la data de 1 septembrie 2019. Pe lângă efectele pozitive, la nivel de individ, această măsură va contribui la reducerea abandonului școlar și a excluziunii sociale.”

Tot luni, Executivul a decis ca în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, să fie cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019, precizează MEN.

Guvernul va adopta actele necesare pentru decontarea navetei elevilor și pentru următorii ani, anunța, luni, premierul Viorica Dăncilă, citată de Mediafax, la începutul ședinței de Guvern.

„Adoptăm astăzi actele necesare pentru decontarea navetei elevilor și pentru anii școlari următori astfel încât copiii de la sate să fie sprijiniți să își poată continua școala. Vreau să fie foarte clar, elevii și părinții nu au de ce să își facă griji, am prevăzut bani în buget pentru decontarea abonamentelor elevilor”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a anunțat și o hotărâre prin care pragul valoric al burselor de merit sau ajutor social nu vor mai putea să scadă.

„Printr-o hotărâre pe care o vom adopta astăzi stabilim un prag valoric sub care bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care beneficiază elevii din învățământul pre-universitar să nu poată scădea. Luăm această decizie pentru a reduce diferențele foarte mari cu privire la cuantumul burselor alocate de către administrațiile publice locale”, a adăugat Dăncilă.

Reacția elevilor

Asociația Elevilor din Constanța susține că Hotărârea adoptată luni de Guvern, care vizează decontarea transportului județean al elevilor, va duce la o creștere a abandonului școlar, deoarece plafonează în continuarea plata navetei.

Asociația Elevilor din Constanța susține, într-un comunicat remis presei luni, că Guvernul plafonează în continuare naveta elevilor și că Hotărârea adoptată de Executiv este ilegală.

„Guvernul plafonează în continuare naveta elevilor, în ciuda semnalelor constante din teritoriu privind situația problematică a decontării navetei elevilor generată de tarifele maximale la transportul județean, fapt ce a dus la decontarea parțială a navetei, în unele cazuri, sau chiar nedecontarea acesteia. În ședința de Guvern de astăzi, 9 septembrie a.c., Guvernul României a aprobat o hotărâre de guvern ilegală, ce are ca obiect prelungirea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educației naționale nr. nr. 863/2016, deși aceasta a rămas, încă de pe 28 iunie, fără temei legal”, se arată în comunicatul asociației.

Potrivit acestuia, hotărârea adoptată de Guvern va duce la creșterea abandonului școlar.

„Ca urmare, Guvernul României a adoptat astăzi (luni- n.r.) o hotărâre nelegală atât din punct de vedere a legislației românești, cât și din punct de vedere al concordanței cu normele europene. Mai mult, considerăm că măsura adoptată va crește rata abandonului școlar și, în consecință, a ratei părăsirii timpurii a școlii, calculată de către Comisia Europeană ca fiind 16,1% în România la momentul actual”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Asociației Elevilor, problemele cu decontarea transportului județean au apărut în 2016, când Guvernul a introdus tarifele maximale pentru operatorii de transport. Reprezentanții elevilor susțin că operatorii de transport nu au respectat tarifele impuse de Guvern, deoarece costul lor de producție era mai mare decât cel din actul normativ, astfel că s-a ajuns în situația în care școlile fie decontau doar parțial, fie nu decontau deloc transportul.

„Știm că sistemul educațional din România este, de ceva vreme bolnav. Știm că a primit lovituri peste lovituri, venite ca efect al incompetenței guvernărilor din ultimii ani, care n-au avut pic de strategie, pic de planificare, pic de viziune față de direcția în care acesta ar trebui să meargă, față de medicamentele de care are nevoie. Totuși, am sperat că, printr-o minune, el se va face bine. Astăzi am asistat la ultima lovitură de care mai avea nevoie ca să putem constata anul decesului. 2019. Niciodată în istorie nu s-au luat atât de multe măsuri cu scopul de a destabiliza un sistem care era ultima speranță a unei țări deja împotmolite. Nu pot decât să spun condoleanțe. În aceeași zi în care elevii țineau doliu pentru educație, Guvernul a omorât-o pe bune”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.

Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată, în 28 august, Guvernul, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării Regionale pentru anularea Hotărârii de Guvern din 2016 prin care au fost introduse tarifele maximale la transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.