Daniel Breaz spune că doar 300 de școli mai au toaleta în curte, la început de an școlar

0
Foto: ph-online.ro

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că numărul şcolilor care au toaleta în curte a scăzut la circa 300 în acest an, după ce în 2017 erau peste 2.300, relatează Agerpres.

În România au mai rămas doar 300 de şcoli cu toaletă în curte, susține ministrul interimar al Educaţiei, asta în condițiile în care, în luna martie a acestui an, erau 1.180 școli în această situație, conform datelor comunicate de Ministerul Educației.

„Avem nişte cifre îmbucurătoare şi o evoluţie pozitivă a ceea ce înseamnă infrastructura din învăţământul din România. Adică vechea problemă care s-a discutat, a fost dezbătută, am fost criticaţi pe nedrept – pentru că toate şcolile se află în proprietatea UAT-urilor – cu toaleta în curte, din aproximativ 2.300 de şcoli aflate la nivel naţional, în momentul de faţă mai sunt, undeva, în jur de 300. Deci, cele peste 2.300 erau în anul 2017, iar în 2019, odată cu începerea anului şcolar, mai avem circa 300″, a anunțat, într-o conferinţă de presă, Daniel Breaz.

Totodată, ministrul interimar al Educaţiei a susţinut că din totalul de circa 18.000 de unităţi şcolare – circa 6.000 cu personalitate juridică, iar restul arondate acestor şcoli – şi aproximativ 28.000 de clădiri au mai rămas 4.000 de clădiri care nu au în momentul de faţă autorizaţie de la ISU.

„Aceste probleme nu sunt neapărat din cauza faptului că nu s-a depus documentaţia sau că nu sunt îndeplinite anumite condiţii esenţiale„, a spus Breaz.

El a adăugat că sunt şcoli care îşi desfăşoară activitatea în trei, patru clădiri şi, poate, doar pentru o clădire nu au autorizaţie ISU.

„Nu văd de ce într-un colegiu unde se desfăşoară activităţi de 160 de ani, Colegiul ‘Lazăr’ din Bucureşti, în 2019 să discutăm despre aviz ISU, pe care colegiul respectiv nu poate să îl primească pentru că nu îndeplineşte o condiţie: distanţa de la trotuar sau de la gard până la clădire de minim 4 metri. Niciodată nu o să primească dacă această condiţie va rămâne în picioare”, a declarat ministrul.

Daniel Breaz a explicat, de asemenea, că sunt şcoli care nu au primit avizul sanitar de funcţionare pentru că în localitatea respectivă nu există reţea de canalizare şi „nu ai cum să racordezi şcoala la o reţea de apă potabilă”. Ministrul a precizat că în aceste unităţi vor exista „puncte mobile de apă”.

MEN: În martie 2019, funcționau 1.180 de școli cu toalete necorespunzătoare

”Cifrele îmbucurătoare” anunțate de Daniel Breaz vin în contextul în care Ministerul Educației preciza, cu o zi înainte, că, în luna martie 2019, în România funcționau 1.180 de școli cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Potrivit MEN, în 2017, erau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, în 2018, numărul acestora a scăzut la 1.489 de unități de învățământ, iar anul acesta, în luna martie, funcționau 1.180 de școli cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Reprezentanții ministerului condus interimar de Daniel Breaz mai spun că a fost alocată suma de aproximativ 65 milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor din 858 de unități de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.