Școli în trei schimburi, soluții zero. Directorul unei școli din Capitală: ”Este inuman și nesănătos pentru copii”

0

În Capitală, noul an şcolar începe tot cu program în trei schimburi pentru elevii din unele clasele primare şi gimnaziale. 13 şcoli au stabilit să prelungească programul până seara, la 20.00. Nici Primăria, nici Inspectoratul nu au găsit soluții pentru a elimina cursurile târzii, asta deși Primăria Capitalei anunța, anul trecut, că o comisie va căuta soluţii pentru a se învăța în cel mult două schimburi, relatează TVR.

Şcoala Pia Brătianu din Sectorul 1 al Capitalei are 1.500 de elevi. În 2010 avea doar 800, astfel că numărul elevilor aproape că s-a dublat, dar sălile de clasă sunt aceleași. Aici și în alte școli din București, elevii vor fi nevoiți să învețe în trei schimburi. La Școala Pia Bratianu, o zi de cursuri se va încheia la ora 20.00.

”Este inuman și nesănătos pentru copii. Creștem niște copii pentru următorii 50 de ani, nu? Trebuie să fie sănătoși”, a declarat Marilena Stoica, directorul școlii.

Problema spaţiului în şcoli nu se reflectă însă doar în programul în trei schimburi, ci şi în numărul de metri pătraţi pe care copiii trebuie să îi împartă între ei. De exemplu, într-o sală de clasă de 33 de metri pătraţi ar urma să înveţe 32 de copii, aşadar un metru pătrat pentru fiecare copil în parte, iar unii nici măcar nu vor reuşi să vadă ce scrie profesorul la tablă.

”Undeva, acolo sus, ar trebui să se stabilească niște standarde. Cum ar trebui să arate o școală. Ai nevoie de laboratoare, ai nevoie de spații de recreere…”, spune Marilena Stoica.

În urmă cu opt luni, Primăria Capitalei anunţa că vor fi căutate soluţii pentru a nu mai exista şcoli cu program în trei schimburi care, de fapt, sunt finanțate de primăriile de sector și în care învaţă peste 13.000 de copii. Soluțiile nu au fost încă găsite.

Sursa: stiri.tvr.ro

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.