Daniel Breaz, despre introducerea testelor grilă la BAC și Evaluarea Națională: Nu vor fi modificări. Se va merge pe aceleași chestiuni clasice

0

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că, în anul școlar 2019-2020, nu se vor face modificări în privința examenelor naționale și ”se va merge pe aceleași chestiuni clasice”. Precizările ministrului vin în contextul în care, în cursul anului școlar trecut, s-a discutat despre introducerea testelor grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Mai mult, la simularea din luna martie, elevii claselor a VII-a și a XI-a au avut și subiecte tip grilă la proba de Matematică, respectiv Istorie.

”Nu vom merge pe modificări din punct de vedere al tipului de examen ce va fi dat atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. Se va merge pe aceleași chestiuni clasice. Sunt, într-adevăr, discuții vis-a-vis de modul în care se desfășoară un anumit examen, că e mai bine, că e mai puțin bine să mergem cu un test grilă. Chiar dacă poate unii dintre elevi, la un moment dat, ar prefera un test grilă s-ar putea trezi cu foarte multe suprize vis-a-vis de testul respectiv. Nu înseamnă că dacă un examen este conceput a fi de tip grilă ar fi mai simplu decât un examen clasic.

Eu ca și profesor universitar am avut examene unde am utilizat și teste grilă, dar eu prefer examenele clasice. Sunt anumite materii la care trebuie să-i lași elevului să-și arate creativitatea, să se exprime liber, să vedem fiecare ce poate, să vedem modul în care răspunde la o anumită întrebare. La un test grilă te duci destul de tehnic, bifezi niște răspunsuri chiar dacă tu în spatele testului respectiv ai făcut niște rezolvări pe ciornă”, a spus ministrul interimar pentru HotNews.ro.

Totodată, ministrul a ajuns la concluzia că, în învățământul preuniversitar,  programa școlară este ”extrem de încărcată”:

În viziunea mea, ar trebui să fie o programă școlară mult mai puțin stufoasă și o programă școlară care să-i formeze pe tineri, și să mergem puțin în partea cealaltă și să nu mai avem o informare masivă a tinerilor cu tot felul de noțiuni, să mergem mai mult spre o formare a tinerilor, să-i învățăm să gândească. (…) Trebuie să gândim o programă școlară care să-i formeze pe tineri, să eliminăm materiile care practic sunt în plus, în momentul de față, sau cel puțin să scădem numărul de ore la materiile respective și să gândim o programă care să ajute la formarea tânărului.

În ceea ce privește decizia ca profesorii cu note sub 5 la titularizare să poată preda ca suplinitori, Daniel Breaz a spus că ”nu este vorba de o răzgândire a Ministerul Educației”: ”Este vorba de o stare de normalitate, adică trebuie să tratăm pe toată lumea la fel.  (…) Când discutăm de aceste note sub 5, riscăm ca, la 9 septembrie, când încep cursurile, să ne trezim că nu avem cine să predea materia respectivă.

Interviul integral pe HotNews.ro

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.