Tabără urbană pentru copiii implicați în proiectul ”Coletul Creativ la Sat”. Unii dintre ei nu au ieșit niciodată din satul în care trăiesc

0
Foto: asociatialumebuna.com

Doisprezece elevi care au participat la proiectul ”Coletul Creativ la Sat”, în care au scris povestea satului în care trăiesc și au trimis daruri colegilor din școlile ”prietene”, participă, zilele acestea, la o tabără urbană în București. Cei mai mulți dintre ei sunt copii care nu au ieșit niciodată din sat, au părinții plecați la muncă afară sau provin din familii cu venituri mici. Copiii din patru sate, aflate în zone diferite ale țării, vor petrece trei zile în Capitală, timp în care vor face turul orașului, vor merge la muzeu și se vor distra în Orășelul Copiilor.

Tabăra Urbană, aflată la prima ediție, este organizată de Asociația Lume Bună și se desfășoară în perioada 2-5 septembrie. Cei 12 copii, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, învață la școlile din satele Cucorăni – Botoșani, Bătrâni – Prahova, Șinca Veche – Brașov și Liebling – Timiș, școli care au participat la proiectul ”Coletul Creativ la Sat”.

Desfășurat din luna martie până la sfârșitul anului școlar, proiectul a adunat 84 de copii din cele patru sate, iar cei 12 elevi, câte trei din fiecare localitate, sunt cei răsplătiți pentru modul în care s-au implicat, al doilea criteriu luat în calcul fiind cel social.

”Cei mai mulți dintre acești 12 copii nu au ieșit din satul lor sau din județ, sunt copii care au părinți plecați în străinătate sau provin din familii care au o situație socio-economică mai precară”, precizează Larisa Popescu, președintele asociației.

Copiii au poposit, luni, în Capitală, iar reacția lor, încă din momentul în care au ajuns în Gara de Nord, a fost de mirare și admirație. ”Pentru ei este uimitor să meargă și cu metroul. Sunt extrem de emoționați și, în același timp, foarte încântați că sunt aici”, spune Larisa Popescu.

Marți, copiii, însoțiți de profesorii lor, vor fi prezenți, începând cu ora 10.00, la Cărturești Carusel unde are loc evenimentul de deschidere a Taberei Urbane. Aici elevii vor participa la un workshop susținut de reprezentanții Școlii de Valori, pe tema meseriilor viitorului, în care se vor bucura de multe jocuri și activități interactive. În partea a doua a zilei, ei vor descoperi orașul, când au programată o călătorie cu autobuzul pe linia turistică Bucharest City Tour, dar vor avea parte și de multă distracție în Orășelul Copiilor. În următoarea zi, după un atelier în care vor învăța, crea și printa în format 3D, cei 12 copii vor vizita Muzeul Antipa.

Coletele creative ale copiilor

Copiii au parte de experiența orașului după ce au scris poveștile satelor în care trăiesc. În proiectul ”Coletul Creativ la Sat”, cele patru școli din care provin cei 12 elevi au avut de realizat ”o zestre” culturală cu legende și povești locale, rețete specifice zonei, obiceiuri și datini, muzică și dansuri populare. Practic, cei mici au făcut schimb de informații despre tradițiile și obiceiurile locului natal prin colete creative, iar, la final, au organizat un eveniment pe baza conținutului aflat în coletul primit de la școala prietenă.

Larisa Popescu ne-a povestit pe scurt ceea ce au făcut elevii: ”La început, copiii s-au documentat despre propriul sat, au cules legende din zonă, au scris articole și au făcut un jurnal al clasei, jurnalul prieteniei. Au cules rețete tradiționale din sat, au înregistrat pe DVD dansuri populare și au creat lucruri specifice zonei. Au pus în acel colet toate lucrurile adunate și făcute de ei, ca într-o ladă de zestre, plină de obiecte tradiționale și daruri, și l-au trimis satului prieten. Școlile prietene au fost școala din Botoșani și cea din Prahova, pe de o parte, și, pe de altă parte, școala din Timiș și cea din Brașov.

După ce și-au trimis coletele, copiii, alături de profesori, au organizat un eveniment pe baza conținutului coletului. Evenimentul a constat, de exemplu, într-o expoziție despre satul prieten cu imagini, cu desene, cu articole, cu monografia satului, plus un moment artistic. Din legenda primită au făcut un joc de rol sau au dansat.

Pentru copii, cel mai important a fost faptul că au strâns comunitatea. Sentimentul acela extraordinar că tu ești un copil și faci ceva și vine primarul, preotul, doctorul din sat, părinții, bunicii să te vadă…”

Ce și-au trimis copiii, plus o provocare

Elevii de la școala din Cucorăni au primit în coletul trimis de colegii din Bătrâni brățări ale prieteniei, rețete de cornulețe cu gem, jurnalul prieteniei, scrisori și fotografii. Surpriza a fost monografia satului Bătrâni și legenda primită, pe care copiii au transpus-o într-o piesă de teatru. Sebastian, elev în clasa a IV-a, s-a arătat extrem de încântat de comorile” din colet: ”Am citit din jurnalul prieteniei și am aflat că și lor le place să citească, să îngrijească animale, să învețe bine că să ajungă cineva în viață. Am avut emoții mari când am jucat pe roluri legenda satului Bătrâni, dar, până la urmă, am reușit să o interpretăm cu bine și mă bucur că acum acest sat are nu numai bătrâni, ci și copii veseli și fericiți.”

La Școala din Bătrâni, elevii au primit de la prietenii lor din Cucorăni, pe lângă daruri, provocarea de a învăța un dans popular specific zonei Moldovei și strigături specifice folclorului din regiune. În schimb, copiii școlii din Șinca Veche au avut de învățat graiul bănățean prin poeziile primite, iar cei de la școala din Liebling au fost provocați să danseze Călușul și Brașoveanca.

Potrivit unui comunicat al Asociației, în urma unor analize s-a constatat că ”implicarea în realizarea și prezentarea coletului creativ, pe lângă faptul că le-a adus copiilor din cele patru școli partenere bucurie și un grad mai mare de responsabilizare față de patrimoniul local, le-a crescut și stima de sine cu 43%, abilitățile de comunicare cu 60% și gândirea creativă cu 75%.”

Proiectul ”Coletul Creativ la Sat”, organizat de Asociația Lume Bună și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a reprezentat continuarea unui alt proiect, Revista Creativ la Sat, prin intermediul căruia copiii au fost încurajați să descopere istoria locului natal, să o dezvolte prin desene, povești și activități artistice, într-un mod cât mai creativ, autentic și liber, să colaboreze, să descopere diversitatea, să își dezvolte stima de sine, dar și să comunice deschis.

Sursa foto: asociatialumebuna.com

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.