Asociația Elevilor din Constanța dă în judecată Guvernul și ministerele Educației și Dezvoltării – Document

0
Foto: digi24.ro

Asociaţia Elevilor din Constanţa dă în judecată Guvernul, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării, solicitând anularea Hotărârii de Guvern privind impunerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor la transportul judeţean. ”Încă din 2016, elevii din România s-au aflat în imposibilitatea decontării cheltuielilor de transport”, spun reprezentanții elevilor.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță, într-un comunicat de presă, că a depus, miercuri, la Curtea de Apel Constanța o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului României, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în vederea anulării Hotărârii Guvernului nr. 863/2016 privind impunerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor la transportul județean.

”Încă din 2016, elevii din România s-au aflat în imposibilitatea decontării cheltuielilor de transport, fiindu-le încălcat dreptul prevăzut la art. 84, alin. (3) și (3^1) din Legea educației naționale nr. 1/2011 din cauza apariției tarifelor maximale impuse operatorilor de transport județean pentru abonamentele elevilor sub forma unor obligații de serviciu public, dar fără acordarea unor compensații. Astfel, din cauza acestui fapt, aceștia nu respectau tarifele, iar elevii nu puteau deconta facturile primite la licee, fiind invocate diferențele de tarif dintre lege și realitate”, spun reprezentanții elevilor.

Mai mult, adaugă AEC, ”în data de 28 iunie a intrat în vigoare OUG nr. 51/2019 ce are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și din reglementările Legii nr. 92/2007”.

”Or, HG nr. 863/2016 are ca temei legal art. (3^2) și (3^3) din Legea 1/2011, ce făceau derogare de la art. 43, lit. b) din Legea 92/2007 care a fost modificat în sensul eliminării prevederilor privind transportul județean. Pe cale de consecință, având în vedere că HG 863/2019 se aplică exclusiv pentru transportul județean, atragem atenția că acesta nu mai este aplicabil și trebuie abrogat”, se mai arată în comunicat.

Puteți citi aici Cererea de chemare în judecată

Citește și: Consiliul Național al Elevilor: 80% dintre elevi primesc înapoi mai puțin de jumătate din valoarea unui abonament de transport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.