UBB Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, în topul primelor 1.000 de universități din lume, dar în scădere: ”Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanţi”

0
Foto: facebook.com/UnivBabesBolyai/

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, în clasamentul Shanghai 2019 al universităţilor (Academic Ranking of World Universities), dat recent publicităţii, fiind urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000. Cele două universități sunt singurele instituţii de învăţământ superior din România incluse în top, relatează Agerpres. Daniel David, prorector UBB, spune însă că ambele universităţi au scăzut în clasament faţă de anul trecut.

„În lume există aproximativ 30.000 de universităţi. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional. Mă bucură faptul că UBB a trecut acest prag, rămânând astfel în liga mare şi prima din România. Trebuie însă spus că ambele universităţi prezente în clasament, UBB şi UB, au scăzut faţă de anul trecut.

Acest lucru reproduce rezultatele din celelalte clasamente majore ale universităţilor şi trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanţi. Noi am făcut prin forţe proprii maximum care se poate face din partea noastră. Nu putem cere mai mult de la colegi, copleşiţi de ore, birocraţie (exemple – evaluări peste evaluări impuse naţional), impredictibilitate legislativă şi în mecanismele academice (de exemplu în competiţia de granturi) şi reglementări revolute.

În plus, când tai locurile la master şi doctorat de la aceste universităţi, aşa cum au făcut recent guvernanţii, le afectezi tocmai această zonă de generare de cunoaştere/publicaţii”, precizează prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, Daniel David, într-un comunicat de presă dat publicităţii luni.

Daniel David adaugă faptul că, în opinia sa, este nevoie de o îmbunătăţire urgentă a legislaţiei, o creştere a finanţării şi un program specific de susţinere a excelenţei în marile universităţi cu potenţial internaţional din centrele academice tradiţionale.

Dacă la nivel național nu se îmbunătățește urgent legislația (ex. pentru a permite politici de head hunting/promovare și evaluări după bune practici internaționale), nu crește finanțarea (ex. pentru a îmbunătăți raportul profesori/studenți), nu se gândește o filă de buget pentru cercetare în universități (ex. pentru poziții de cercetători și/sau pentru infrastructura de cercetare, care poate servi apoi și ca platformă de laboratoare didactice) și nu se demarează un program specific de susținere a excelenței în marile universități cu potențial internațional din centrele academice tradiționale, nu avem nicio șansă la performanță internațională, regresând constant, în condițiile în care, chiar și atunci când creștem, alții cresc mai mult și mai repede decât noi. Astfel pierde țara, care nu poate dezvolta avantaje competitive, cu impact negativ apoi asupra bunăstării oamenilor”, afirmă prorectorul UBB.

În clasamentul din 2018, UBB Cluj-Napoca se situa în intervalul 601-700, iar Universitatea din București se poziționa în intervalul 801-900, potrivit news.ubbcluj.ro.

Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities/ARWU 2019 este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.

Clasamentele sunt realizate şi publicate anual de Academic Ranking of World Universities, începând din anul 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.