Cu aproape o lună înainte de începerea școlii, Ministerul Educației a rămas fără șef în urma demiterii Ecaterinei Andronescu. Premierul Viorica Dăncilă este în căutarea unui nou ministru și, în aceste zile, sunt vehiculate mai multe nume. Printre ele se află și cele ale unor tehnocrați. Potrivit unor surse politice, șeful Executivului ia în calcul soluția numirii unui specialist la conducerea Ministerului Educației, iar pe lista scurtă s-ar afla Radu Szekely, Corina Puiu și Măriuca Talpeș.
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a preluat interimatul la Educație pe data de 5 august și mandatul acestuia expiră în 45 de zile de la numire, undeva la o săptămână după debutul noului an școlar. Cine îi va lua locul? Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă caută un nou ministru al Educației în afara partidului, iar numele avute în vedere ar fi Radu Szekely, expert în educație și fost consilier al ministrului Educației, Corina Puiu, cofondator Teach for Romania, și Măriuca Talpeș, liderul grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Radu Szekely a fost consilier pe probleme de strategie al fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, timp de aproape 6 luni. A lucrat în Finlanda, este fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu și expert în educație la Comisia Europeană. A coordonat viziunea ”Educația ne unește”, un proiect de reformare a sistemului de educație românesc, lansat în luna martie în dezbatere publică. Proiectul stă la baza unui Plan de acțiune pentru educație 2019-2030, document aprobat de fostul ministru înainte de a fi revocat din funcție.
Corina Puiu este cofondator Teach for Romania, o organizație non-guvernamentală, parte din rețeaua globală Teach for All, care pregătește profesori în învățământul de stat pentru copiii din medii vulnerabile. Corina Puiu face parte și din Consiliul Director al Fundației 9, o inițiativă nonprofit ce-și propune să susțină liderii și proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare (sursa aici).
Măriuca Talpeș conduce Grupul de lucru pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României și este membru al Consiliului Director al RBL. Este liderul cunoscutului Proiect Merito, în care sunt premiați profesori, învățători, directori sau educatori pentru ”excelența în educație”. Măriuca Talpeș a fondat alături de soțul său, Florin Talpeș, grupul Softwin, al cărui principal activ este acum Bitdefender.
Din interiorul PSD, numele vehiculat pentru funcția de ministru al Educației a fost cel al senatorului Liviu Pop, care a mai deținut această calitate, însă soluția nu ar fi agreată de șeful Executivului. De asemenea s-a vorbit despre Sorin Cîmpeanu, și el fost ministru al Educației, ex-membru ALDE, acum în partidul lui Victor Ponta.
Citește și:
- De ce a fost demisă Ecaterina Andronescu. Explicațiile fostului ministru: ”Viorica Dăncilă a așteptat un moment bun să mă dea afară”
- Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcția de ministru al Educației
- INTERVIU. Radu Szekely, consilier al ministrului Educației: ”Evaluarea trebuie făcută altfel, la clasele I-III să nu mai dăm calificative. Ierarhizarea copiilor la vârsta aceasta este artificială”