Salvați Copiii, după rectificare: ”Educația este din nou sacrificată. Fără a avea încă un ministru plin, tocmai de aici se taie bani”

0
Foto: facebook.com/SalvatiCopiiiRomania

Organizația Salvați Copiii România critică rectificarea bugetară aprobată de Guvern, spunând că ”educația este din nou sacrificată” și că se taie bani de la programul ”Merg la școală”, în condițiile în care, în anul școlar 2017-2018, aproape 290.000 de copii din România nu urmau nicio formă de învățământ.

„Cu mai puțin de o lună înainte de începerea școlii, educația este din nou sacrificată. Fără a avea încă un ministru plin, după demiterea Ecaterinei Andronescu și numirea ministrului Culturii, Daniel Breaz, interimar și la Educație, tocmai de aici se taie bani, la rectificarea decisă de Guvern. Și nu de oriunde, ci chiar de la programul „Merg la școală”, pentru că, a anunțat prim-ministrul, programul nu a fost pregătit și, ca atare, nu poate fi implementat”, susține Salvați Copiii România, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Organizația amintește că a avertizat de nenumărate ori asupra vulnerabilizării copiilor din România, cărora nu le sunt asigurate în mod egal și nediscriminatoriu drepturi fundamentale, cum este cel al accesului la educație.

Potrivit datelor prelucrate de INS, precizează organizația, în anul școlar 2017-2018, 287.493 de copii din România, cu vârsta între 7 și 17 ani, nu urmau nicio formă de învățământ, iar în anul școlar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar și gimnazial și 19.116 liceeni sau elevi ai învățământului profesional au abandonat școala.

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția totodată că, în România, cheltuielile pentru educație s-au situat, în 2017, la 2,7% din PIB, cu o descreștere substanțială față de procentul din 2016, care a fost de 3,3%, fiind cea mai scăzută valoare din Uniunea Europeană, a cărei medie a înregistrat 4,6% în 2017.

În țări precum Ungaria, Slovenia, Cipru, Cehia, Letonia și Estonia au fost alocate bugete situate între 5,0% și 5,9% din PIB.

Mesajul postat de Organizația Salvați Copiii România pe pagina oficială de Facebook:

”Cu mai puțin de o lună înainte de începerea școlii, educația este din nou sacrificată. Fără a avea încă un ministru plin, după demiterea Ecaterinei Andronescu și numirea ministrului Culturii, Daniel Breaz, interimar și la Educație, tocmai de aici se taie bani, la rectificarea decisă de Guvern. Și nu de oriunde, ci chiar de la programul „Merg la școală”, pentru că, a anunțat prim-ministrul, programul nu a fost pregătit și, ca atare, nu poate fi implementat.

Salvați Copiii România a avertizat de nenumărate ori asupra vulnerabilizării copiilor din România, cărora nu le sunt asigurate în mod egal și nediscriminatoriu drepturi fundamentale, cum este cel al accesului la educație.

Amintim că, potrivit datelor prelucrate de INS, în anul școlar 2017-2018, 287.493 de copii din România, cu vârsta între 7 și 17 ani, nu urmau nicio formă de învățământ, iar în anul școlar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar și gimnazial și 19.116 liceeni sau elevi ai învățământului profesional au abandonat școala.

În România, cheltuielile pentru educație s-au situat, în 2017, la 2,7% din PIB, cu o descreștere substanțială față de procentul din 2016, care a fost de 3,3%, fiind cea mai scăzută valoare din Uniunea Europeană, a cărei medie a înregistrat 4,6% în 2017. În țări precum Ungaria, Slovenia, Cipru, Cehia, Letonia și Estonia au fost alocate bugete situate între 5,0% și 5,9% din PIB.”

Citește și: Rectificarea bugetară. Guvernul taie un miliard de lei de la Educație: ”Reducerea se referă în principal la programul Merg la școală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.