Guvernul a adoptat, luni, proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2019, prin care un miliard de lei a fost tăiat de la bugetul Ministerului Educației. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că reducerea cu un miliard de lei vizează ”în principal” programul ”Merg la școală” care ”nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an”. ”De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate inițial”, a explicat Dăncilă. Șeful Executivului a precizat însă că Educația ”va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018”, relatează Mediafax.
UPDATE Guvernul a adoptat, în ședința de luni, rectificarea bugetară pentru anul 2019, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Executivului. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat, la finalul ședinței, că ”prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă”. Rectificarea a fost adoptată în forma propusă de Finanțe.
”În ședința de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare.
Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern, citată de Mediafax.
Șeful Executivului a precizat că reducerea cu un miliard de lei a venitului Ministerului Educației se referă la programul ”Merg la școală”, care nu era prevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an.
”Reducerea de aproximativ un miliard de lei a venitului Ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care din păcate nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.
De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la finalul anului și aplicării a Legii nr. 85/2016. Menționez că la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate și creditele de angajament, astfel încît să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții.
Așa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul acestui an”, a mai declarat Dăncilă.
Programul ”Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional de stat ar fi constat, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, retras din dezbaterea publică, în acordarea de tichete educaționale de tip tichet social în valoare de 250 lei pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite, în anul școlar 2019-2020.
Ministerul Educaţiei Naţionale preciza, săptămâna trecută, că, prin proiectul de rectificare bugetară, se propune diminuarea cheltuielilor cu circa 1,03 miliarde de lei, însă nu sunt afectate proiectele derulate, în condiţiile în care bugetul ministerului continuă să beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018, relatează Agerpres.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a propus o rectificare bugetară, în care cele mai mari diminuări de bugete au fost operate la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.