Ministrul Educației, somat de elevi să nu numească la vârful ISJ Constanța persoane care ”au contribuit la degradarea învățământului”

0
Foto: https://www.constantadeazi.ro

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) îl ”somează” pe ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, să nu numească în funcția de Inspector General din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța pe fostul inspector general, Răducu Popescu, sau o altă persoană din actuala conducere a Inspectoratului, pe care le acuză că ”au contribuit la degradarea învățământului constănțean”.

Reprezentanții elevilor constănțeni susțin, într-un comunicat de presă, dat luni publicității, că, ”în perioada în care a ocupat funcția de inspector școlar general, Răducu Popescu a avut mai multe tentative de a asupri mișcarea de reprezentare a elevilor, fiind complice la încălcarea legii de către primarul municipiului Constanța de la acea vreme, Radu Mazăre, în ceea ce privește acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun și burse școlare pentru elevi”.

”Deși fostul inspector avea printre atribuții să se asigure că Legea educației este respectată în teritoriu, ele au fost ignorate în favoarea legăturilor pe care acesta le avea cu Radu Mazăre, el făcând parte din vechea echipă a edilului, în calitate de consilier în probleme de educație. Putem spune, astfel, că interesul principal al lui Răducu Popescu nu a fost și nu va fi să se asigure că procesul educativ se va desfășura în condiții de calitate. Așadar, ne exprimăm îngrijorarea privind revenirea echipei conduse de fostul primar, lucru ce nu poate fi decât dezastruos pentru învățământul constănțean, dar pe care domnul ministru interimar Daniel Breaz îl poate opri”, arată AEC.

În ceea ce privește numirea la conducerea inspectoratului a actualului inspector școlar general adjunct, Anca Dragomir, Asociația atrage atenția asupra faptului că ”aceasta este parte a aceleiași conduceri defectuoase care a determinat învățământul constănțean să meargă pe o linie descendentă, în special în ceea ce privește respectarea Legii educației, iar exemplele sunt multe”.

”Îl somăm pe ministrul interimar al educației, Valer-Daniel Breaz, să respingă ideea de a îi numi pe Răducu Popescu sau Anca-Iuliana Dragomir în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la fel și pe orice persoană care face parte din actualul management defectuos”, spun elevii.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța

”Asociația Elevilor din Constanța somează ministrul interimar al educației să nu îl numească pe Răducu Popescu sau alte persoane din actuala conducere ISJ Constanța în funcția de inspector general.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) somează ministrul educației naționale, Valer-Daniel Breaz, să nu numească în funcția de Inspector General din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța pe fostul inspector general, Răducu Popescu, sau o altă persoană din actuala conducere a Inspectoratului.

Din informațiile apărute în presa scrisă, odată cu preluarea portofoliului de ministru interimar al educației de către Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al culturii, există suspiciuni rezonabile privind numirea în funcția de Inspector general la ISJ Constanța a lui Răducu Popescu, fost Inspector general și consilier al ministrului culturii, sau a doamnei Anca-Iuliana Dragomir, actual inspector școlar general adjunct. Dorim, pe calea aceasta, să ne exprimăm puternicul dezacord față de aceste două opțiuni, din următoarele considerente.

În perioada în care acesta a ocupat funcția de inspector școlar general, Răducu Popescu a avut mai multe tentative de a asupri mișcarea de reprezentare a elevilor, fiind complice la încălcarea legii de către primarul municipiului Constanța de la acea vreme, Radu Mazăre, în ceea ce privește acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun și burse școlare pentru elevi. Un exemplu bun ar fi momentul când membrii fondatori ai AEC, pe atunci membri în Consiliul Județean al Elevilor, și-au exprimat intenția de a solicita public primarului să respecte legea, moment în care domnul Popescu le-a transmis că îi sunt subordonați lui și nu au permisiunea de a face acest lucru. Acest incident urma să ducă la înființarea AEC, ca mijloc de reprezentare independentă a elevilor.

Deși fostul inspector avea printre atribuții să se asigure că Legea educației este respectată în teritoriu, ele au fost ignorate în favoarea legăturilor pe care acesta le avea cu Radu Mazăre, el făcând parte din vechea echipă a edilului, în calitate de consilier în probleme de educație. Putem spune, astfel, că interesul principal al lui Răducu Popescu nu a fost și nu va fi să se asigure că procesul educativ se va desfășura în condiții de calitate. Așadar, ne exprimăm îngrijorarea privind revenirea echipei conduse de fostul primar, lucru ce nu poate fi decât dezastruos pentru învățământul constănțean, dar pe care domnul ministru interimar Daniel Breaz îl poate opri.

În ceea ce privește numirea la conducerea inspectoratului a doamnei Anca Dragomir, dorim să atragem atenția asupra faptului că aceasta este parte a aceleiași conduceri defectuoase care a determinat învățământul constănțean să meargă pe o linie descendentă, în special în ceea ce privește respectarea Legii educației, iar exemplele sunt multe. La momentul actual, 42 de primării din cele 70 prezente în județul Constanța acordă burse pentru elevi, așa cum prevede art. 82 al Legii educației naționale nr. 1/2011. Totuși, deși această încălcare a legii persistă de mai mulți ani, timp în care AEC a întreprins demersuri ca numărul acestora să crească (de la 4 localități în 2015), conducerea Inspectoratului Școlar Județean s-a arătat pasivă față de situație. Încă din 2011, ISJ Constanța nu a realizat niciun demers în vederea respectării drepturilor elevilor la nivel local, ci din contra, s-a opus acestora, un exemplu bun fiind prezența doamnei inspector general în ședința Consiliului Județean Constanța din data de 30 ianuarie a.c., în care AEC solicita aprobarea reducerilor pentru elevi la transportul județean, iar conducerea inspectoratului susținea teza autorității județene, conform căreia nu ar fi nevoie de aceste reduceri și a căreia nu ar constitui o obligație.

Atragem atenția asupra faptului că, în timpul actualei conduceri a inspectoratului, niciun regulament de organizare și funcționare al școlilor din județul Constanța nu a fost verificat, acestea conținând o serie lungă de prevederi nelegale, așa cum am arătat și în luna februarie a acestui an, prin capturi din regulamente. Ne exprimăm dezamăgirea asupra faptului că, în absența oricărei sesizări din partea statului, este nevoie ca elevii să verifice singuri în ce măsură sunt legale regulamentele după care își desfășoară zi de zi procesul educativ.

Din motivele invocate mai sus, îl somăm pe ministrul interimar al educației, Valer-Daniel Breaz, să respingă ideea de a îi numi pe Răducu Popescu sau Anca-Iuliana Dragomir în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la fel și pe orice persoană care face parte din actualul management defectuos.

”Este foarte important ca persoana ce va fi numită inspector școlar general după mandatul doamnei Bucovală să nu fie ales dintre persoanele care, în trecut, au contribuit la degradarea învățământului constănțean prin acțiunea sau inacțiunea acestora. Noi, elevii, ne dorim ca persoana din fruntea inspectoratului să fie o persoană căreia să îi pese de elevi și de drepturile lor, motiv pentru care îi adresez personal domnului ministru interimar Breaz rugămintea de a nu își baza decizia pe criterii subiective, ci să se gândească cu adevărat la cât de calificată e persoana aleasă, iar Răducu Popescu este printre ultimele persoane care să îndeplinească acest criteriu, precum și persoanele din actuala conducere a inspectoratului”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.”

Citește și: Federația Elevilor acuză Guvernul că pregătește încă ”două măsuri anti-elevi”: ”Solicităm oprirea atentatului la sistemul educațional!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.