FSLI avertizează: Înghețarea angajărilor în educație va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ

0

Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a bloca angajările din învățământ și de propunerea de rectificare bugetară. După ce Federația ”Spiru Haret” a acuzat Executivul că ”lovește din nou în școală”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere, la rândul său, Guvernului să nu blocheze angajările în sistemul de educație, spunând că această măsură va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ din România.

”Guvernul României propune înghețarea ocupării posturilor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. În cele peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, deficitul de angajați este foarte mare pentru aceste categorii de angajați; în cea mai mare parte a acestor școli există un număr redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o funcționare normală a acestora”, se arată într-un comunicat al FSLI, preluat de Mediafax.

Potrivit aceleiași surse, cele mai multe sunt posturi unice, motiv pentru care angajările nu pot fi făcute pe formula propusă de Ministerul Finanțelor Publice. ”Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare etc. Avertizăm faptul că blocarea angajărilor în sistemul de educație va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ din România”, se precizează în comunicat.

Aceștia nu sunt de acord nici cu propunerea de diminuare a bugetului Ministerului Educației cu peste un miliard de lei, întrucât „aproape 500 de milioane de lei sunt de la cheltuielile de personal și de la plata dobânzilor, în condițiile în care prevederile legii salarizării nu se aplică corect și nu se respectă sentințele judecătorești”, se mai arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, propunerea de rectificare bugetară a Ministerului Finanțelor Publice, care include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentând că MEN a făcut „estimări greșite la cheltuielile de personal, și cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești” este „de neînțeles”.

„Având în vedere faptul că, în acest moment, pentru majoritatea cadrelor didactice, Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu se aplică corect! Concret, conform Legii nr.153/2017, cadrele didactice care îndeplinesc funcția de diriginte, educatoarele, învățătorii, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar, personalul didactic care are gradație de merit, personalul didactic din învățământul special, personalul didactic care asigură predarea simultană ar trebui să beneficieze de majorări ale salariilor cu procentele prevazute de lege pentru fiecare categorie, prin aplicarea acelor procente la salariile aflate în plată și nu prin raportare la salariile de bază din anul 2016”, arată datele comunicatului.

„Faptul că avem dreptate este recunoscut oficial și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, într-un răspuns la o adresă a F.S.L.I., dar și de instanțele de judecată care, prin sentințele date, recunosc faptul că salariile categoriilor de angajați menționați mai sus nu se calculează correct”, completează reprezentanții FSLI.

Prin intermediul comunicatului, reprezentanții federației sunt de părere că se impune ca „în regim de urgență”, „MEN să aplice corect Legea nr.153/2017, iar M.F.P., înainte de a propune aceste diminuări ale cheltuielilor de personal, trebuie să se asigure că sunt fonduri pentru aplicarea corectă a legii”.

Președintele FSLI, Simion Hancescu, a precizat în comunicat și faptul că federația sa respinge și propunerea privind diminuarea sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești în condițiile în care, conform sesizărilor primite de la sindicatele afiliate, „sunt multe cazuri în care nu se respectă prevederile sentințelor judecătorești, tăindu-se în mod arbitrar din sumele reale de care ar fi trebuit să beneficieze salariații”. ”Punerea în practică a acestor măsuri propuse de Guvernul României va crea nemulțumiri în rândul salariaților din educație, existând și riscul declanșării unor acțiuni de protest”, a conchis președintele FSLI, Simion Hancescu.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a condamnat miercuri, într-un comunicat de presă, decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ, în condițiile în care educația se confruntă cu o lipsă acută de personal și mai ales personal didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, Federația ”Spiru Haret” consideră că noua rectificare a bugetului de stat vine „să arate încă o dată că politicienii nu doresc un sistem educațional de calitate”.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.