Amânarea începerii anului școlar, discutată la MEN. Elevii, părinții și sindicatele s-au opus

0
Foto: tribuna.ro

Ministerul Educației urmează să anunțe dacă vacanța de vară se va prelungi cu o săptămână și noul an școlar va începe pe 16 septembrie. Subiectul a fost discutat, luni, în ședința Comisiei de Dialog Social, care s-a desfășurat la Ministerul Educației, după ce solicitarea de amânare a fost făcută de premierul Viorica Dăncilă, săptămâna trecută, în ședința de Guvern. Reprezentanții asociațiilor de elevi și părinți, dar și cei ai sindicatelor s-au opus amânării anului școlar.

Propunerea prelungirii vacanței de vară a fost respinsă, luni, în Comisia de Dialog Social. Atât reprezentanții elevilor și ai părinților, cât și ai federațiilor sindicale și chiar ai patronatelor nu au susținut modificarea structurii anului școlar, astfel încât acesta să înceapă pe 16 septembrie, și nu pe 9, cum este prevăzut în prezent prin ordin de ministru.

”Toată lumea s-a opus, a rămas să decidă Ministerul Educației”, a precizat Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, pentru SparkNews.ro, la finalul ședinței Comisiei de Dialog Social.

La rândul său, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a scris pe Facebook că ”societatea civilă (elevi, sindicate, patronat, FNAP) nu dorește amânarea începerii anului școlar” și ”cu toate acestea… decizia aparține noului ministru. CHIAR NI S-A ATRAS ATENȚIA!”

Iulian Cristache a dat detalii pe rețeaua de socializare despre modul cum s-a derulat ședința Comisiei de Dialog Social:

”Pentru prima dată, de când sunt președintele federației, s-a încercat să ni se bage pumnul în gură… de către reprezentantul Min. Muncii. O doamnă, care văzând opozitia societatii civile, a atras atentia SdS, domnului Gigel Paraschiv, că noi avem statut de invitați si nu membrii comisiei. Adică, beneficiarii primari si secundari trebuie să pună batista pe tambal. Ok… nu voi face niciodata asa ceva, indiferent cine va încerca să ne astupe gura. Toți, dar absolut TOȚI… nu am fost de acord cu modificarea structurii anului scolar. Acum… așteptăm decizia politică. Bani, senatori, hoteluri… contra societatii civile.”

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, este așteptat să anunțe dacă modifică structura anului școlar sau școala va începe, așa cum era stabilit, pe 9 septembrie.


Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, săptămâna trecută, fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar pe 16 septembrie.

Ecaterina Andronescu a declarat ulterior că o decizie legată de solicitarea premierului privind amânarea începerii anului școlar cu o săptămână se va lua în ședința Comisiei pentru Dialog Social.

Asociațiile de elevi, precum și reprezentanții părinților s-au pronunțat împotriva prelungirii vacanței de vară cu o săptămână.

Potrivit calendarului anului școlar 2019-2020, adoptat prin ordin de ministru, elevii ar urma să înceapă școala pe 9 septembrie. Semestrul I va avea 15 săptămâni de cursuri, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni (în total, 35 de săptămâni de cursuri). Semestrul al II-lea va începe imediat după vacanța de iarnă astfel că dispare vacanța intersemestrială din luna februarie. Vacanța de iarnă va fi în perioada 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, iar vacanța de primăvară – în perioada 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020.

Structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I 

        • Cursuri: luni, 9 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019
        • Vacanța de iarnă: sâmbătă 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020
          • În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii de grădiniță sunt în vacanță.

Semestrul al II-lea

        • Cursuri: luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020
        • Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
        • Cursuri: miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 12 iunie 2020
        • Vacanţa de vară: sâmbătă, 13 iunie 2020

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.