Andronescu: Profesorii care s-au retras din examenul de titularizare nu vor intra în învățământ, nici ca suplinitori, nici în plata cu ora

0

Profesorii care s-au retras din examenul de titularizare 2019 nu vor intra în sistemul de învăţământ nici ca suplinitori, nici în plata cu ora, așa cum se întâmplă și cu cei care au luat note sub 5, a declarat, la Pro TV, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Potrivit datelor MEN, 3.960 de candidaţi s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, 24 de candidaţi au fost eliminaţi, iar lucrările a 32 de candidaţi au fost anulate.

UPDATE Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a revenit, joi, cu declarații pe tema titularizării, explicând că profesorii care au luat sub nota 5 nu mai au dreptul să predea și că vrea să ia această măsură întrucât ”nu poți să fii un profesor care ia mai puțin de 5 și tu să pretinzi elevilor note de trecere”.

În metodologia pe baza căreia s-a desfășurat examenul de titularizare, după părerea mea scrie foarte clar, ”cei care nu promovează examenul de titularizare nu mai sunt acceptați, cu note mai mici de cinci, nu mai sunt acceptați în învățământ (…) Pot să se pregătească un an de zile să revină la examenul de titularizare și să îl promoveze. În momentul în care ai intrat la examen, deci te-ai înscris, ai venit la prima lucrare scrisă și ai constatat că nu știi subiectele și te-ai retras, asta înseamnă că nu ai fost în stare să iei măcar nota 5 și sigur că trebuie să judecăm cu aceeași măsură”, a precizat Ecaterina Andronescu, la Digi 24, conform Mediafax.

”Eu nu cred că poți să fii un profesor care să ia mai puțin de cinci și tu să pretinzi elevilor tăi să ia note de trecere”, a completat ministrul.

Profesorii care s-au retras din examenul de titularizare vor avea interdicţie de a fi la catedră timp de un an, scrie stirileprotv.ro. 

”N-au fost pregătiţi şi probabil că au văzut subiectele şi s-au retras din examen. Vom proceda şi cu domniile lor la fel ca și cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în sistemul de învăţământ nici ca suplinitori, nici în plata cu ora. Este primul an când luăm această măsură şi decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult”, a declarat ​Ecaterina Andronescu.

Interdicția de a preda în anul școlar 2019-2020 pentru candidații cu note sub 5 la examenul de Titularizare este prevăzută în Ordinul nr.3886/2019 care stabilește:

Candidatul fără statut de titular în învăţământul preuniversitar care participă la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, sesiunea 2019, şi nu obţine cel puţin nota 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul acestui concurs nu poate fi încadrat, în anul şcolar 2019 – 2020, pe un post didactic/o catedră a cărui/a cărei ocupare se realizează în baza disciplinei la care candidatul nu a obţinut nota 5 (cinci).”

De asemenea, în procedura privind desfășurarea probei scrise, publicată pe titularizare.edu.ro, se arată:

”Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre în anul școlar 2019-2020.”

În ceea ce îi privește pe candidații care s-au retras din concurs, reglementările în vigoare prevăd următoarele:

”(16) Candidații, care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs, pot solicita anularea lucrării. În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală și profesorii asistenți.
(17) Candidații, care renunță din proprie inițiativă la concurs, pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații și pot părăsi sala după cel puțin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte.
(18) În situațiile de la alin. (16) și (17) lucrările scrise nu sunt evaluate, iar în statistici candidații respectivi se consideră retrași. Candidații nu au dreptul de a părăsi sălile de concurs având asupra lor subiectele de concurs.”

Ministerul Educației comunica, marți, că la proba scrisă din cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/ catedrelor vacante/ rezervate din învăţământul preuniversitar s-au prezentat 23.572 de candidaţi.

În centrele de evaluare au fost notate 19.556 de lucrări, întrucât: 3.960 de candidaţi s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 24 de candidaţi au fost eliminaţi şi lucrările a 32 de candidaţi au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei.

Citește și: Rezultate titularizare 2019. Mai puțin de jumătate dintre candidaţi au obținut note peste 7. Procentul cel mai mare, în Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.