Liceele cu promovare la BAC între 0 și 5%. Ministrul Educației: ”Nu exclud varianta ca aceste licee să se transforme în școli profesionale”

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a prezentat, joi, într-o conferință de presă, o listă a liceelor unde rata de promovare, în ultimii 6 ani, s-a situat între 0 și 5%. Andronescu a spus că 27 de licee se află în această situație și nu exclude varianta ca acestea să fie transformate în școli profesionale.

Ecaterina Andronescu a vorbit în conferința de presă despre ”cifrele excesiv de mici” în ceea ce privește promovarea examenului de bacalaureat la unele licee tehnologice. ”Sunt 27 de licee care au avut, pe media celor 6 ani, rata de promovare între 0 și 5%, ceea ce fără îndoială este inacceptabil”, a spus ministrul Educației.

Sursa: Captură video Privesc.Eu

”Dacă ne uităm de unde provin aceste rezultate, trebuie să analizăm intrarea la clasa a IX-a. Elevii care au avut asemenea rezultate slabe la Bacalaureat sunt cei care au intrat în clasa a IX-a cu medii sub 5. De aceea și insistența noastră de anul acesta de a crește numărul de locuri la școlile profesionale pentru că, poate, cei care nu au abilități teoretice au abilități practice. Vom analiza această situație și nu exclud varianta în care aceste licee să se transforme în școli profesionale având în vedere nu numai rezultatele pe anul acesta, ci și rezultatele din ultimii 6 ani”, a adăugat Andronescu.

Ministrul Educației a anunțat că ministerul va face ”o analiză foarte serioasă” împreună cu inspectoratele școlare, pentru a lua măsurile de remediere necesare.

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a explicat că, anul acesta, s-a încercat ”dimensionarea locurilor în licee în așa fel încât să nu ajungă deloc sau foarte puțini elevi cu medii sub 5 în liceele tehnologice.”

Să nu mai intre cu note mici în liceu, oricare ar fi tipul de liceu. (…) Acest lucru am încercat să îl reglăm prin cifra de școlarizare, să orientăm spre licee cifre de școlarizare cu cei care au promovat examenul de Evaluare Națională și să nu ne mai întâlnim la Bacalaureat cu situația pe care o avem în fiecare an la aceste licee. Aceasta a fost o primă măsură. În al doilea rând, cursurile remediale care trebuie începute de la clasa a IX-a ar putea să mai recupereze o parte din acești elevi cu pregătire mai slabă”, a precizat Andronescu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.