Sistemul de educație românesc are nevoie de schimbare. Este un sistem care ”nu îți formează păreri, îți formează niște tipare standardizate și atât”. ”Treaba și-o face în momentul în care chiar ajunge să formeze oameni, nu în momentul în care toți zic <abia aștept să ardem comentariile după BAC>”. Aceasta este opinia unuia dintre absolvenții de Bacalaureat cu media 10 din acest an. Irina Ioniță a învățat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și a vorbit pentru Digi 24 despre ceea înseamnă pentru ea nota maximă la Bacalaureat, despre minusurile școlii românești, dar și despre ceea ce o determină să plece din România.
”Simt că după patru ani, nota aceasta de 10.00 nu reprezintă absolut nimic. Suntem ași la memorare, asta face sistemul din tine după 4 ani de zile, ăsta e scopul lui. Examenul de BAC nu a fost atât de mult pentru mine cât a fost pentru cei din sistem. A fost unul dintre cei mai slabi ani și asta ar trebui să ne punem niște semne de întrebare”, a spus Irina Ioniță, pentru Digi 24.
Irina se declară dezamăgită de școala românească și crede că, la examenul de Bacalaureat, nu poți lua 10 doar învățând din manuale: ”Nu mi se pare că manualele sunt în măsură să te învețe suficient materia astfel încât să iei nota 10. E un sistem care nu îți formează păreri, îți formează niște tipare standardizate și atât. Treaba și-o face în momentul în care chiar ajunge să formeze oameni, nu în momentul în care toți zic ”abia aștept să ardem comentariile după Bac”. Nu asta trebuie să fie treaba. Dacă abia aștepți să scapi dintr-un loc înseamnă că locul respectiv nu te-a crescut, nu te-a cultivat.”
Irina va pleca să studieze la Universitatea Amsterdam, la Multimedia și cultură și spune că nu intenționează să se întoarcă în România, cel puțin în următorii zece ani.
”Nu pentru că nu cred în schimbarea care se întâmplă aici sau în potențialul de aici, dar condițiile tehnice ale vieții aici sunt mult prea periculoase. Vorbeam zilele trecute ce s-ar întâmpla în București dacă ar fi un cutremur. Dacă intri într-un spital, mai degrabă ieși mort decât viu. Nu pot să îmi asum acest risc, sincer. Mulți zic de datoria față de țară. Dar mai întâi e datoria față de ține”, a declarat Irina.
Citește articolul integral pe digi24.ro
Citește și:
- Radu Szekely, despre rezultatele de la BAC: ”M-a surprins și pe mine numărul mare de note modificate după contestații”
- BAC 2019. Adriana Bogatu: ”Evaluarea tezelor la Limba și literatura română pare să fi fost făcută, în primă fază, la nivel ezitant-amatoricesc”
- Rezultate finale BAC 2019. Numărul mediilor de 10 a crescut la 224. Diferențe și de 2 puncte după recorectarea lucrărilor
- Rezultate finale Bacalaureat 2019. Au fost publicate notele la BAC după soluționarea contestațiilor
- Bacalaureat 2019. Rata finală de promovare: 69,1%. Cele mai bune rezultate, în Cluj și Bacău