Gestul Ecaterinei Andronescu, în fața absolvenților de la Politehnică: A mototolit și călcat în picioare două bancnote VIDEO

0
Foto: Captură video facebook.com

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a participat, sâmbătă, la festivitatea de absolvire a promoției ”Petrache Poenaru” de la Universitatea Politehnica din București. În discursul susținut în faţa absolvenţilor, ministrul a mototolit și călcat în picioare două bancnote pentru a le exemplifica tinerilor că valoarea lor rămâne neatinsă, chiar dacă pot fi călcați în picioare, relatează Mediafax. 

”Se cuvine ca astăzi promoția pe care o reprezentați să îi poarte numele (Petrache Poenaru – n.r.) și să fiți mândri de acest nume. (…) Dragi ingineri tineri, sigur, terminați o școală de care nu aveți cum să nu fiți mândri. (…) Sunteți, ați fost studenți ai Universității Politehnica din București. Fără îndoială, una din cele mai bune universități pe care le are nu numai România, ci și această parte de lume. E o școală care v-a dat valoare”, a declarat Ecaterina Andronescu, în fața absolvenților.

Ministrul Educației a continuat printr-o demonstrație în fața celor peste 3.000 de absolvenți de la Politehnică.

”Și dacă vorbim de valoare, dați-mi voie să fac aici, în fața voastră, o încercare. Le cer scuze celor care știu ceea ce vreau eu să fac acum. Am în mâinile mele două bancnote, una este de 100 de lei, alta este de 10 lei și vreau să vă întreb dacă le vreți. Nu prea le vreți, nu? Le vreți? Le vreți. OK. Atunci, o să procedez așa: o să le mototolesc și o să vă întreb dacă le mai vreți”, a spus Ecaterina Andronescu.

Tinerii i-au răspuns în cor că nu renunță la bancnote și le vor în continuare, chiar dacă sunt mototolite.

”Putem să mergem mai departe și anume să le aruncăm pe jos și să le călcăm în picioare. Le mai vreți? Da, filosofia acestei experiențe este cât se poate de clară, le vreți și mototolite, le vreți și călcate în picioare, pentru că au valoare. Mesajul meu este următorul: dacă în viață, pentru că viața are și urcușuri și coborâșuri, dacă se mai întâmplă să fiți mototoliți sau uneori călcați în picioare nu vă pierdeți cumpătul, pentru că aveți valoare și vă respectăm și vă prețuim pentru valoarea pe care o aveți. Și această valoare v-a fost crescută în școala pe care astăzi o terminați”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Momentul îl puteți urmări la minutul 33:

Pilde pentru absolvenți: ”Nu mizați pe avere. Se spune că era un împărat cu 17 cămile…”

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu le-a transmis absolvenților de la Politehnică care sunt lucrurile pe care să se bazeze în viață și cele pe care să le ocolească.

„Să vă spun trei lucruri pe care nu trebuie să le uitați, trei lucruri care îl definesc pe om: munca, onestitatea și realizările. Trei lucruri care nu se întorc niciodată: timpul, cuvântul și șansa. Trei lucruri care sunt nesigure în viață, nici pe ele nu trebuie să le uitați: puterea, norocul și averea. Nu mizați pe ele.

Trei lucruri sunt cele mai de preț în viață: iubirea, credința și încrederea. Nu uitați cât sunt de importante toate trei. Trei lucruri nu trebuie pierdute niciodată: liniștea, speranța și onoarea, foarte importante și ele. Trei lucruri distrug omul: viciul, mândria și furia. Nu le uitați, pentru că niciodată nu trebuie să vă lipiți de ele. Și trei lucruri care sunt greu de mărturisit: iertarea, greșeala pe care trebuie să o recunoști și recunoștința pe care trebuie să o porți în suflet tuturor celor pe lângă care ai trecut prin viață și celor care ți-au întins o mână de ajutor în oricât de greu ți-ar fi fost în momentul din viață”, le-a spus Ecaterina Andronescu tinerilor ingineri.

Totodată, ministrul Educației le-a spus absolvenților o pildă și i-a invitat pe aceștia să caute soluția la acel dascăl pe care îl consideră înțelept.

”Se spune că, odată, un împărat îmbătrânise, își apropia sfârșitul si avea 3 fii și s-a hotărât să împartă averea. Averea lui era formată din 17 cămile și le-a spus celor trei fii următoarea împărțire: Tu, fiul meu cel mare, vei moșteni jumătate din cămile. Tu, fiul meu cel mic, vei moșteni 30% din cămile, iar tu, fiul meu cel mijlociu, vei moșteni a șasea parte din cămile. Rezolvați problema. Cum au împărțit, după moartea împăratului, cele 17 cămile? Dacă nu găsiți soluția, căutați înțeleptul între profesorii voștri”, a mai precizat aceasta.

Sâmbătă, în pavilionul central de la Romexpo, peste 3.000 de absolvenți ai Universității Politehnica din București au participat la festivitatea de absolvire a promoției anului 2019, denumită ”Petrache Poenaru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.