BAC 2019: Mai mulți candidați au fost eliminați de la proba scrisă de Limba română

0
Foto: pixabay.com

BACALAUREAT 2019. Mai mulți elevi din țară, între care și unul din Capitală, au fost eliminați, luni, de la proba de Limba română a examenului de Bacalaureat, după ce au intrat cu telefoanele mobile în sala de examen sau au încercat să copieze. Candidaţii eliminați nu mai pot participa la probele următoare și nici la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

BAC 2019 București. Peste 13.000 de elevi din Capitală s-au prezentat, luni, pentru a susține proba la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat, informează reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București, potrivit Mediafax. Din cei 13.287 de elevi din Capitală înscriși pentru a susține proba la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat, au fost prezenți 13.040Un singur elev a fost eliminat pentru fraudă pentru că și-a adus telefonul mobil în sală.

BAC 2019 Alba. La proba de limba română a Bacalaureatului, patru elevi de la trei licee din orașele Câmpeni, Abrud și Baia de Arieș, județul Alba, au fost eliminați din examen, deoarece aveau telefoanele mobile la ei. ”Au fost eliminați din examen patru elevi: doi de la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni, unul de la Liceul Horea, Cloșca și Crișan Abrud și unul de la Liceul Dr. Lazăr Chirilă din Abrud. Din primele informații știm că au avut telefoanele la ei, mai multe detalii vom afla după ce primim procesele-verbale”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul șef Marcela Dărămuș, de la IȘJ Alba. Potrivit inspectorului, în județul Alba, la proba de limba română au fost înscriși 2.334 de absolvenți dintre care 68 nu s-au prezentat la examen.

BAC 2019 Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, doi candidați de la centrele de examen Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, scrie timponline.ro Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Bistriţa-Năsăud, Monica Buboly, citat de AGERPRES, unul dintre elevi a încercat să copieze cu ajutorul unei fiţuici, iar celălalt, cu ajutorul telefonului mobil. Cei doi elevi au fost eliminaţi de la centrele de examen de la Colegiul Naţional ‘George Coşbuc’ din Năsăud şi Liceul tehnologic ‘Grigore Moisil’ din Bistriţa.

BAC 2019 Teleorman. Un număr de 144 de absolvenţi de liceu din judeţ au fost absenţi la proba de Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat, iar unul a fost eliminat din examen. ”La proba de Limba şi literatura română s-au înscris 2035 de absolvenţi, prezenţi au fost 1891 şi 144 au absentat. A fost eliminat un candidat pe parcursul acestei probe, pentru tentativă de fraudă’, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Oana Stoicescu.

Ce este interzis în sala de examen la BAC

  • La examenul de Bacalaureat, este interzis accesul candidaţilor în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor nu sunt primiţi în examen.
  • De asemenea, se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice totodată candidaţilor să vină în sălile de examen cu telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Candidaţii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
  • Candidaţii care încalcă aceste reguli sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte
    persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
  • Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Conform Ministerului Educației, pentru susţinerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2019 s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare).

Probele scrise au început luni, 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba la Limba şi literatura maternă este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului – pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – se va desfăşura pe 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este programată pentru data de 8 iulie (ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.

Ministerul Educației Naționale a anunțat că pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scriseNumărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Calendarul examenului de bacalaureat național 2019, prima sesiune (iunie – iulie 2019) – Probele scrise: 

    • 1 iulie 2019: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
    • 2 iulie 2019: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
    • 3 iulie 2019: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
    • 4 iulie 2019: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

Rezultate BAC 2019, prima sesiune:

    • 8 iulie 2019: Afișarea rezultatelor (până la ora 12,00)
    • 8 iulie 2019: Depunerea contestațiilor (orele 12,00 – 16,00)
    • 9 – 12 iulie 2019: Rezolvarea contestațiilor
    • 13 iulie 2019: Afișarea rezultatelor finale

Modele de subiecte BAC 2019 – probele scrise:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.