Prima școală smart din mediul rural va fi la Ciugud. Ce dotări va avea și ce înseamnă pentru elevi o școală inteligentă

0
Foto: facebook.com/ Primăria comunei Ciugud

Localitatea Ciugud din județul Alba, cunoscută drept comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, va avea prima şcoală smart din mediul rural, anunță Primăria comunei. Proiectul ”Smart School la Ciugud” a fost declarat câştigător în cadrul competiţiei ”Ţara lui Andrei”, iar localitatea va primi o finanţare de 45.000 de euro pentru a realiza o școală inteligentă, bani la care se va adăuga contribuţia proprie a administraţiei locale. În viitoarea școală, copiii nu vor mai fi obligaţi să care un ghiozdan plin cu cărţi la şcoală, primind o tabletă pe care manualele vor fi încărcate în formă digitală, iar cei care vor lipsi din motive medicale de la cursuri vor putea să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio-video.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, preluat de Agerpres, proiectul ”Smart School la Ciugud”, iniţiat de comuna Ciugud, a fost declarat câştigător în cadrul competiţiei ”Ţara lui Andrei”, fiind selectat dintre cele câteva zeci de proiecte intrate în finală.

”Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene, a intrat în acest an cu proiectul „Smart School la Ciugud – şcoala viitorului în mediul rural” în competiţia Ţara lui Andrei, o platformă de responsabilitate socială susţinută de OMV Petrom. Administraţia locală va primi aproximativ 45.000 de euro finanţare în cadrul RO SMART în Ţara lui Andrei şi va adăuga alte câteva zeci de mii de euro, contribuţie proprie, pentru a transforma şcoala gimnazială din localitate într-o „smart school””, se arată în comunicat.

În cadrul viitoarei școli, precizează Primăria, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona. O soluţie inovatoare este oferită copiilor, care din motive medicale lipsesc de la cursuri, aceştia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video cu un user şi o parolă.

De asemenea, elevii din Ciugud nu vor mai fi obligaţi să care un ghiozdan plin cu cărţi la şcoală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional. ”Smart school înseamnă o şcoală inteligentă care pregăteşte viitorii cetăţeni inteligenţi ai comunităţii, dar şi dovada că se poate face învăţământ de calitate şi în mediul rural”, se mai arată în comunicat.

”Cu o bucurie imensă vreau să vă anunţ că vom realiza la Ciugud prima şcoală smart în mediul rural din România. Ne-am încăpăţânat să credem că şcoala poate avea un viitor şi la sat, că nu trebuie să fugim cu toţii la oraş pentru a primi o educaţie aleasă şi că putem creşte mari în comunităţile noastre de „la ţară”. Mă bucură faptul că în ultima perioadă numeroşi oameni au crezut în ideea noastră şi au visat alături de noi, iar, în final, juriul competiţiei „Ţara lui Andrei” ne-a oferit încrederea pentru a construi o şcoală inteligentă care să pregătească viitorii cetăţeni inteligenţi ai comunităţii noastre. Viitorul înseamnă să învăţăm să folosim tehnologia pentru a aduce copiii spre educaţie”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, cel care a susţinut proiectul în faţa juriului, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care îşi exprimau dorinţa de a învăţa într-o şcoală inteligentă.

În prezent, menționează Primăria, comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel naţional conceptul „smart village”, dorind să implementeze soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean (prima comună din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale, implementarea iluminatului inteligent, asigurarea electricităţii cu ajutorul unei microcentrale eoliene sunt câteva proiecte deja implementate).

”Următorul pas este ”şcoala inteligentă” care se doreşte un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia în mediul rural se poate dezvolta şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite.

Într-o perioadă în care populaţia şcoală migrează masiv spre oraş, trebuie implementate urgent măsuri pentru creşterea calităţii şi atractivităţii învăţământului la sat deoarece dispariţia şcolii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educaţie pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilităţi economice pentru a le susţine educaţia în zonele urbane. Școala inteligentă are scopul de a stimula educaţia, de a creşte rezultatele şcolare ale elevilor, dar şi de a reduce abandonul şcolar”, conchide sursa citată.

Filmul în care copiii din Ciugud spun de ce își doresc o școală inteligentă, convinși fiind că ”o școală smart este mult mai prietenoasă pentru copii”:


Aflată la a 2-a ediție, RO SMART în Țara lui Andrei finanțează, în acest an, cu 500.000 euro, un număr de 12 proiecte care au demonstrat că prin tehnologie pot aduce viitorul în prezent. Detalii despre toate proiectele câștigătoare pot fi găsite aici.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.