BACALAUREAT 2019. Absolvenții de liceu au susținut proba scrisă la Limba și literatura română

0

BACALAUREAT 2019. Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat au început luni, 1 iulie, cu testul la Limba şi literatura română. La examenul de BAC, accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30. Probele de la BAC sunt monitorizate audio-video. Candidații nu au voie în sala de examen cu telefoane mobile, manuale, dicționare, notițe sau însemnări. Ministerul Educației a pus la dispoziție o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli.

Limba și literatura română a fost prima probă scrisă pe care o susțin absolvenții de liceu. Marţi, 2 iulie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, elevii dând examen la maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană. Miercuri, 3 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată joi, 4 iulie.

Reamintim câteva dintre regulile de desfășurare a examenului:

  • Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
  • Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
  • Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
  • Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul și comunicare.
  • În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
  • Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
  • Acești candidați nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Afişarea primelor rezultate ale examenului de BAC 2019 este prevăzută pentru data de 8 iulie, până la ora 12:00, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 13 iulie.

Conform Ministerului Educației, pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare).

Ministerul Educației a anunțat că pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scriseNumărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Calendarul examenului de bacalaureat național 2019, prima sesiune (iunie – iulie 2019) – Probele scrise: 

    • 1 iulie 2019: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
    • 2 iulie 2019: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
    • 3 iulie 2019: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
    • 4 iulie 2019: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

Rezultate BAC 2019, prima sesiune:

    • 8 iulie 2019: Afișarea rezultatelor (până la ora 12,00)
    • 8 iulie 2019: Depunerea contestațiilor (orele 12,00 – 16,00)
    • 9 – 12 iulie 2019: Rezolvarea contestațiilor
    • 13 iulie 2019: Afișarea rezultatelor finale

Modele de subiecte BAC 2019 – probele scrise:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.