Ioana Rusu, singura elevă din Teleorman care a luat 10 la Evaluarea Națională: ”Inițial nu mi-a venit să cred. Am fost foarte fericită”

0
Ioana Rusu ar schimba, dacă ar putea, cel puțin un lucru în școala românească: să se facă mai puțină teorie și mai multă practică.

Ioana Rusu a absolvit Școala Gimnazială ”Alexandru Depărățeanu” din Roșiorii de Vede și a obținut media 10 la Evaluarea Națională, singura din județul Teleorman. Deși se aștepta la o notă mare, Ioana a crezut, la început, că este o glumă, dar s-a dovedit a fi real. Acum, Ioana se pregătește pentru liceu și va opta pentru Matematică-Informatică. Într-un interviu-fulger pentru SparkNews.ro, Ioana spune ce așteptări are de la cei patru ani de liceu, ce ar dori să se schimbe în sistemul de educație românesc  și de ce crede că Teleormanul se află printre ultimele județe la Evaluarea Națională.

Am stat de vorbă cu Ioana astăzi, la o zi după ce a aflat că a fost notată cu 10. Ne povestește cât a muncit pentru această notă și își exprimă speranța ca, la un moment dat, situația să se schimbe, iar Teleormanul să nu se mai regăsească pe ultimele locuri în clasamentul județelor la Evaluarea Națională.

SparkNews.ro: Ești singura elevă din Teleorman care a obținut media 10 la Evaluarea Națională. Ce ai simțit ieri când ai văzut că ai luat nota maximă?

Ioana Sorina Rusu: Inițial nu mi-a venit să cred. Mă așteptam la o notă mare, fiindcă știam că am scris bine, dar nu credeam că voi primi 10, totuși. Când mi s-au spus rezultatele, am crezut că e o glumă, dar apoi mi-am dat seama că e adevărat. Am fost foarte fericită.

 Ce înseamnă un 10 la Evaluare? Cât de mult ai muncit, ai învățat pentru acest 10?

Este probabil o realizare uriașă pentru oricine. Pentru mine este rezultatul muncii din ultimii 8 ani. Au fost zile când probabil nu m-am oprit din învățat, dar au fost și zile în care mi-am pierdut timpul în fața laptop-ului, relaxându-mă.

Teleormanul se află pe penultimul loc în clasamentul județelor, înregistrând rezultate slabe la Evaluare. De ce crezi că se întâmplă acest lucru în județul în care locuiești?

Îmi pare rău să aflu asta. Chiar nu știu ce să zic. Probabil situația aceasta este legată de economia mai puțin dezvoltată a județului față de alte județe, de concepțiile oamenilor… Nu știu care ar fi răspunsul, dar sper că, la un moment dat, situația actuală să se schimbe. Teleormanul a dat, de-a lungul timpului, nume importante din foarte multe domenii de activitate: Marin Preda, Zaharia Stancu, Gala Galaction, Alexandru Depărățeanu – poetul al cărui nume îl poartă școala mea.

Către ce liceu te îndrepți și ce specializare?

Colegiul Național Anastasescu din Roșiorii de Vede, la matematică-informatică.

După 8 ani de gimnaziu, cu ce amintire rămâi? Ce ți-a plăcut cel mai mult?

Toate amintirile petrecute alături de colegii și profesorii mei probabil vor rămâne cu mine. Fiecare excursie, ieșire în oraș, discuțiile…

Ai avut un profesor de 10, profesorul ”cel mai bun”?

Toți profesorii mei au fost de 10, mai ales doamna de mate, de română, de chimie, de geografie și de istorie, dar cred că cea mai apropiată de mine a fost (și este) doamna dirigintă. Mi-au fost mereu alături și mereu m-au încurajat și sprijinit.

Cum ți-ai dori să fie cei patru ani de liceu? Ce așteptări ai?

Sper să întâlnesc în primul rând niște colegi cu care să mă înțeleg cel puțin la fel de bine cum am făcut-o cu cei din generală, sper să mă pot ridica la nivelul cerut de profesori și să reușesc, la sfârșitul următorilor 4 ani, să intru la facultatea dorită.

Te-ai gândit deja ce facultate vrei să urmezi? 

Probabil Informatică.

Acum, în prag de liceu, ți-ai dori altceva de la sistemul de educație românesc, ai schimba ceva?

O grămadă de lucruri dacă ar fi după mine… Probabil aș începe cu faptul că în școlile din România se face o grămadă de teorie și foarte puțină practică. Aș face ca sistemul să pregătească un copil pentru viață, nu doar pentru partea teoretică. O mulțime de lucruri învățate în școală nu te pregătesc în nici un fel pentru situațiile reale apărute în viață, încarcă inutil programul copiilor, răpindu-le din timpul pe care l-ar aloca activităților preferate de ei.

Adică tu ai vrea mai multe activități practice în școală…

Da, în funcție de abilitățile și preferințele fiecăruia. De exemplu: îți place pictura – ai un curs intensiv de pictură; ești pasionat de geografie – ai un curs în care geografia se studiază la un nivel mai aprofundat, etc.

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019 (înainte de contestații). 73,12% dintre candidații la Evaluarea Națională au obținut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit rezultatelor oficiale, publicate marți de Ministerul Educației. Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Județele cu cel mai mare număr de candidați care nu au reușit să obțină media 5 la Evaluarea Națională 2019 sunt Giurgiu și Teleorman.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.