Elevii acuză Guvernul că ”își bate joc” de educație și ”preferă să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție”

0

Federația Elevilor din România condamnă adoptarea de către Guvernul Dăncilă a unui proiect de Ordonanță de Urgență prin care elevii sunt ”privați de dreptul la transport redus și decontarea navetei, în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”. 

Reprezentanții elevilor atrag atenția că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, ”făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei.”

”În aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali. În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarma asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări. Federația Elevilor din România a solicitat tuturor ministerelor avizatoare să acorde aviz negativ acestui proiect, însă, din păcate, au primat interesele politice”, susțin elevii, într-un comunicat de presă, transmis marți.

Comunicatul integral al Federației Elevilor din România:

Guvernul lasă zeci de mii de elevi fără transport școlar și dă banii către baronii locali și pensiile speciale!

Federația Elevilor din România condamnă adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență de către Guvernul Dăncilă și privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor. 

Astăzi, 25 iunie a.c., Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei. 

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului a fost publicat în data de 2 aprilie pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, el vizând satisfacerea cerințelor președinților consiliilor județene și ale transportatorilor, așa cum se arată și în preambulul lui. Ca urmare a demersurilor pe care Asociația Elevilor din Constanța le-a întreprins, în vederea determinării Consiliului Județean Constanța să acorde reduceri pentru elevi, președintele autorității a sesizat problema mai departe, iar Uniunea Națională a Consiliilor Județene, în frunte cu președintele organizației, Marian Oprișan, au făcut presiuni în rândul Guvernului pentru ca autoritățile județene să fie scutite de aceste costuri. 

În aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali. În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarma asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări. 

Federația Elevilor din România a solicitat tuturor ministerelor avizatoare să acorde aviz negativ acestui proiect, însă, din păcate, au primat interesele politice. De asemenea, de la apariția proiectului, societatea civilă și-a exprimat puternicul dezacord față de efectele acestei ordonanțe, precum și mediul politic. 

”Mă declar personal profund dezamăgit, dar mai ales dezgustat de modul în care persoanele ce ar trebui să mențină această țară într-un fir ascendent din toate punctele de vedere, aleșii cetățenilor români, își bat joc de un domeniu atât de important pentru această țară. Ca urmare a deciziei de astăzi, coaliția baronilor locali și a conducerii Guvernului trimite zeci de mii de elevi din clasele școlilor sau ale liceelor acasă. Zeci de mii de elevi sunt, începând cu ziua de azi, condamnați la a trăi o viață fără educație, fără ca aceștia să aibă șanse la a trăi o viață decentă. Dacă aș fi în locul persoanelor ce conduc acest Guvern, aș demisiona în momentul doi.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Federația Elevilor din România va continua să întreprindă toate demersurile posibile pentru ca problema să fie soluționată, luând în calcul și o acțiune în justiție.”

Federația Elevilor din România (FER) este o organizație neguvernamentală în curs de înființare, care își asumă reprezentarea drepturilor și intereselor comune ale tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociațiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.