O generație în două fotografii și emoțiile unei învățătoare pentru elevii săi, aflați în fața primului examen

1

Geanina Spiriduș este învățătoarea care a creat ”orarul personalizat” pentru elevii săi din clasele primare. Acum este la a treia generație în care își învață elevii că școala este o bucurie. Copiii din a doua generație tocmai au terminat clasa a VIII-a, iar la final de gimnaziu, Geanina Spiriduș s-a aflat alături de ei și a trăit, marți, în prima zi a Evaluării Naționale, mari emoții.

Bucuria unui profesor pasionat de ceea ce face nu poate fi transpusă în cuvinte. Geanina Spiriduș este o învățătoare care a transformat școala într-o poveste pentru copii, iar orice reîntâlnire cu foștii săi elevi este un prilej de rememorare a unor amintiri frumoase și a unor momente petrecute împreună care cu greu pot fi șterse.

Învățătoarea din Bacău a petrecut, zilele trecute, alături de foștii săi elevi, la final de gimnaziu, și povestește despre întâlnire cu un sentiment de satisfacție.

”A fost a doua promoție dintre cele trei în care am aplicat organizat și consecvent strategia „orarului personalizat”. Ce caractere frumoase au! Sunt așa de bucuroasă pentru ei, pentru părinți! Și rezultatele, nu mai spun… Din 24 de elevi, patru șefi de promoție, toți din această clasă, șapte premii întâi, 17 copii premianți… La final de clasa a VIII-a, sunt atât de uniți și veseli… ”, spune Geanina Spiriduș, cu puțină nostalgie, dar și cu mândria că ceea ce i-a învățat nu a rămas fără rezultate: ”Da, nu am muncit degeaba! A meritat!”

La patru ani distanță, învățătoarea și foștii săi elevi au ”refăcut” fotografia unei generații care nu și-a uitat dascălul cu care a învățat, s-a distrat, a făcut experimente și a citit, la un ceai, din ”ceașca uriașă” plină cu cărți:

În amintirea celor patru ani în care au învățat altfel, elevii i-au dăruit învățătoarei lor un tablou, în care se regăsesc și momentele cele mai frumoase din clasele I-IV: fotografiile lor la 10 ani și 14 ani, poza cu cea mai faină excursie, cea mai frumoasă premiere, cea mai frumoasă ședință cu părinții și învățătoarea care își savurează cafeaua (îi place tare mult să petreacă timpul în fața unei cafele), muncind la coronițe cu părinții…

Marți, mărturisește învățătoarea, a trăit cele mai mari emoții. Pentru clasa a VIII-a C a început examenul de Evaluare Națională, primul examen din viața lor.

Geanina Spiriduș este învățătoare la Școala ”Ion Creangă” din Bacău și este cea care a creat un ”orar personalizat”, elevii având, în fiecare săptămână, o zi specială. ”Cred în educația cu și prin dragoste, în învățarea bazată pe bucurie și în împletirea formalului cu nonformalul. Secretul unui învățământ de succes este în relația cu părinții, practicarea cu pasiune a profesiei și creșterea motivației copiilor pentru studiu”, ne spunea, în urmă cu ceva vreme, Geanina Spiriduș.

Citește și: Învățătoarea din Bacău care a creat un orar personalizat pentru elevii săi: ”Cred în învățarea bazată pe bucurie mai mult decât în orice altă strategie”

1 COMENTARIU

  1. Sunt incantata de aceasta informatie. Am citit-o de cateva ori. Voi incerca sa implimentez si eu cate ceva in clasa mea. Bravo si felicitari d-nei invatatoare. Multumesc mul pentru idei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.