Evaluarea Națională 2019. Un singur candidat, eliminat din examen la proba de Limba română. Peste 8.400 au lipsit

0
Foto: Ziare.com

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Marți, 18 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a – proba de Limba şi literatura română. Potrivit Ministerului Educației, au fost prezenţi 146.553 de candidați. Un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, lucrarea acestuia fiind notată cu 1. Joi urmează proba de Matematică.  Examenul începe la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete ori cu manuale, dicţionare, notiţe, stick-uri de memorie, telefoane și tablete. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației înainte de începerea Evaluării Naționale, la examenul din acest an s-au înscris 154.956 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Aceasta înseamnă că puțin peste 8.400 de absolvenți nu s-au prezentat la proba de Limba și literatura română.

Următoarea probă are loc joi, 20 iunie – Matematică, iar ultima probă, la Limba şi literatura maternă, va fi susținută vineri, 21 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Ce este interzis în sala de examen

 • Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
 • De asemenea, este interzis accesul candidaților cu orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
 • Candidații nu au voie în sălile de examen cu telefoane mobile, căști audio sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet sau la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați, cu asistenți din unitatea sau unitățile de învățământ, cu centrul, centrele de examen sau cu exteriorul.
 • Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Reguli de desfășurare a examenelor

 • Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
 • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
 • Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
 • Elevii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit
  cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi, din diferite motive – corectări
  numeroase, greşeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaştere –
  doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte
  coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de
  predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc,
  menţionându-se pe ele „Anulat”.
 • Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală
  şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează pentru predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea
  respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea
  temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în
  sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi
  prelungit.

TELVERDE pentru sesizarea neregulilor

Ministerul Educației Naționale a anunțat că pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Prima afişare a rezultatelor Evaluării Naționale 2019 este programată în data de 25 iunie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse eventualele contestaţii (interval orar 14:00 – 20:00). Rezultatele finale vor fi publicate în data de 29 iunie.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată dintre media generală la Evaluarea Naţională (reprezentând 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (reprezentând 20%).

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019, clasa a VIII-a. Modele de subiecte la Matematică:

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019, clasa a VIII-a

 • 18 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
 • 20 iunie: Matematica – probă scrisă
 • 21 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 25 iunie: Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor 
 • 29 iunie: Afișarea rezultatelor finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.